Orel jõudis tagasi Puurmani mõisakooli

28. nov. 2014 Sirje Pärismaa Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Täna Puurmani mõisakooli saalis toimuval advendikontserdil kuuleb publik äsja mõisahoonesse tagasi jõudnud harmooniumi kõla.

Puurmani mõisahärrale krahv Ernst von Manteuffelile kuulunud koduorel saabus Mustvee kirikust tagasi tänu kirikuõpetaja Eenok Haamerile.

„Oleme tänulikud, et ta helistas ja orelit meile pakkus,” lausus Puurmani mõisakooli direktor Tiina Oolo. Ajalooline pill toodi tagasi kooli kingitusena, ainult transpordi eest tuli maksta.

„Eenok Haameri jutu järgi oli orel juba 1930-ndatel aastatel Mustvee kirikus,” rääkis Oolo. „Tõenäoliselt viidi see Puurmani lossist ära 1920-ndatel, mil kogu vara maha müüdi. Meil pole kahjuks pildimaterjali ega ühtki allikat, mis näitaks, kus orel siin paiknes. Panime pilli talveaeda. Kuna meil on väga hea akustikaga saal, saab seal tulevikus kontserte korraldada.”

Kool otsib nüüd võimalust lasta orel ära restaureerida, et pill saaks tagasi oma võimsuse. „Miks mitte pakkuda tulevikus õpilastele oreliõpetuse valikkursust,” arvas direktor.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!