Tartus algab rahvusvaheline filosoofiaolümpiaad

14. mai 2015 - Kommenteeri artiklit

Tartusse koguneb sel nädalalõpul ligikaudu 350 noort filosoofiahuvilist enam kui 40 riigist, et selgitada endi seast 14.–18. maini toimuval 23. rahvusvahelisel filosoofiaolümpiaadil välja tänavune filosoofia maailmameister.

Tartu ülikooli teaduskooli direktori Viire Sepa sõnul on rahvusvaheliste olümpiaadide korraldamine Eestis väga oluline. „Näeme, et meie õpilaste lähetamine rahvusvahelistele võistlustele on oluline nende arengu toetamisel. Korralduskohustuse võtmisega ja sellises mastaabis ürituse läbiviimisega näitame selgelt, et toetame riigina andekate noorte arengut,” ütles Sepp.

Eestist osaleb olümpiaadil kümme üleriigilise olümpiaadi põhjal valitud õpilast Tartust, Pärnust ja Tallinnast: Marta-Liisa Talvet, Liisi Voll ja Lisanne Meristo Hugo Treffneri gümnaasiumist, Helen-Maria Raadik ja Julius Koppel Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist, Andreas Palm Gustav Adolfi gümnaasiumist, Kaisa Laur ja Riste Kaaret Tallinna reaalkoolist, Mari-Liis Vähi Kadrioru Saksa gümnaasiumist ning Alexander Rannar Pärnu ühisgümnaasiumist.

Sepa sõnul on positiivne, et nii palju Eesti noori saab Eestis rahvusvahelisel olümpiaadil osalemise kogemuse, mis edendab kriitilise, loova ja uuriva mõtlemise kultuuri Eestis.

Olümpiaadi, mis tänavu keskendub lahkarvamustele, võistlusülesanne on kirjutada arvutis nelja tunni jooksul võõrkeelne filosoofiaessee. Essee teema on enamasti mõne filosoofi keerukas tsitaat, mis tähendab, et kirjutaja tõlgendustöö algab aforismist peamise probleemi väljalugemisega.

Olümpiaadi võitja selgub 17. mail žürii anonüümse hindamise käigus. Tublimatele jagatakse preemiatena välja kuld-, hõbe-, pronksmedalid ja äramärkimised. Eesti õpilastest on varasematel olümpiaadidel äramärkimise pälvinud Heidy Meriste (2007), Paul Kuuse (2010), Märt Belkin (2013) ja Marta-Liisa Talvet (2014).

Rahvusvahelisi filosoofiaolümpiaade korraldatakse 1993. aastast ja Eesti õpilased osalevad neil 2005. aastast. Korraldamise eesmärk on populariseerida filosoofia õpetamist ning toetada filosoofias võimekate noorte arengut, süvendada eetilist maailmatunnetust ning ülemaailmse rahu edendamist rahvusvaheliste kontaktide kaudu.

Lisaks võistlusprogrammile pakutakse olümpiaadil osalejatele rikkalikku kultuuriprogrammi, millega tutvustatakse külalistele eesti kultuuri, filosoofiat ja maad. Paljud üritused, sh loengud ja diskussioonid, on avatud kõigile huvilistele.

Filosoofiaolümpiaadi näol on tegemist teise Eestis korraldatava rahvusvahelise olümpiaadiga. 2012. aastal toimus Eestis ülemaailmne füüsikaolümpiaad. 2016. aastal korraldatakse Eestis Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaad.

Olümpiaadi korraldavad Tartu ülikooli teaduskool ning filosoofia ja semiootika instituut, toetab haridus- ja teadusministeerium.

Lisainfot leiab veebilehelt ipo2015.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!