Tehnikaülikooli rektoriks valiti akadeemik Jaak Aaviksoo

29. mai 2015 - Kommenteeri artiklit

TTÜ kuratoorium valis 22. mail akadeemik Jaak Aaviksoo rektoriks kaheksa poolthäälega. Uus rektor kinnitatakse ametisse 22. juuniks, kui TTÜ nõukogu kuu aja jooksul oma seadusjärgset vetoõigust ei kasuta. 41-liikmeline nõukogu koosneb TTÜ õppejõududest, töötajatest ja üliõpilastest.

Kuratooriumi esimees Sandor Liive tänas Aaviksoole konkurentsi pakkunud akadeemikuid Jakob Kübarseppa ja Mart Ustavit ning professor Andrus Salupere töö eest, mida kõigil pingelise kandideerimisprotsessi jooksul teha tuli: „Valik oli raske, sest lõppvoorus olid vaid väga tugevad kandidaadid. Aaviksoo kasuks rääkis tema pikaajaline ja tulemuslik kogemus hariduselu juhtimisel nii Tartu ülikoolis kui ka haridusministrina. Samas loodan, et vastaskandidaatide koostatud TTÜ arenguvisioone saab oma töös kasutada ka uus rektor.”

Jaak Aaviksoo sõnul ei osanud ta veel aasta aega tagasi ette kujutada, et naaseb haridusse vanade liistude juurde: „Aga täna on mul väga hea meel, et saan kasutada oma 40-aastast teadustööd ning ülikooli- ja hariduselu juhtimise kogemust TTÜ-le uue arenguimpulsi andmiseks. Vaieldamatult on TTÜ Eesti majanduse ja ühiskonna arendamisel üks olulisemaid mootoreid, võib-olla kõige olulisem.” Akadeemik Aaviksoo pidas üheks oma prioriteediks rektorina tuua TTÜ õppekavad lähemale Eesti ühiskonna vajadustele: „Oluline on ka teadustöö tõhustamine, eriti klassikalistel tehnikaaladel, ja fookustamine Eesti probleemidele ning TTÜ arengu kooskõlla viimine ettevõtjate eelistustega, et meie lõpetajad vastaksid paremini tööandjate ootustele. Kindlasti lisandub siia loetellu ka tööjaotus ülikoolide vahel nii Eestis kui rahvusvahelisel tasemel. Minu loosung on „Pigem vähem, aga paremini!”.”

1918. aastal asutatud TTÜ on Eesti ainus tehnoloogiaülikool, mille unikaalsus peitub tehnika, loodus-, täppis-, sotsiaal- ja terviseteaduste sünergias. TTÜ vastutab inseneride ja tehnikateadlaste järelkasvu tagamise eest. Ülikoolis on 13 254 üliõpilast, 151 professorit ja 528 teadustöötajat, TTÜ vilistlaste arv ulatub 65 000-ni. Rohkem kui 50 hektaril laiuv TTÜ linnak hõlmab 72 ehitist. Lisaks kaheksale teaduskonnale asuvad siin IT-kolledž ja Tallinna teaduspark, mis koondab üle 150 kõrgtehnoloogia ettevõtte. TTÜ-l on eraldiseisvad kolledžid Kuressaares, Tartus, Kohtla-Järvel ja Tallinnas, ülikooli uusim kolledž on Eesti mereakadeemia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!