VAT Teatri „Pál-tänava poisid” tulevad tagasi

18. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

VAT Teater alustas oma 29. hooaega, mis tõotab tulla väga vaheldusrikas ja põnev. Lisaks huvitavatele uuslavastustele on meil oodata ka tehnilist laadi uuendusi – hakkame nimelt ühe mängukohana kasutama rahvusraamatukogu Suurt saali, kus esimese lavastusena tuleb välja kauaoodatud „Pál-tänava poiste” värske väljaanne.

„Pál-tänava poiste” esimene versioon jõudis vaatajate ette 2004. aastal ja kümne aasta jooksul mängiti seda täpselt 200 korda. Aastate jooksul pälvis lavastus tunnustust nii kodus kui ka välismaal, kõige väärtuslikum oli teatri jaoks aga noore publiku suur huvi ja kaasaelamine, mida tajuti igal etendusel. Nüüd toovad lavastaja Aare Toikka ja kunstnik Kaspar Jancis lavastuse uuesti välja – uues koosluses mängivad Mihkel Kabel, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv ja Marius Pärn. Esietendus on 10. novembril rahvusraamatukogu Suures saalis.

Koostöö lavakaga

Viimase aasta jooksul on VAT teinud viljakat koostööd EMTA lavakunstikooli 27. lennu noortega. Andekate tulevaste näitlejatega koostöös on senini lavale jõudnud Shakespeare’i „Torm” ja Goldoni „Mirandolina”. 28. oktoobril tuleb meie teatrisaalis publiku ette noorte järjekordne bakalaureuselavastus, Tennessee Williamsi „Klaasist loomaaed” (lavastaja Katariina Unt). Oktoobris-novembris etendub Kanuti Gildi SAAL-is aga Aare Toikka lavastatud „Ekke Moor”, mille lavaka 27. lennu tudengid suvel Kuressaare Sadamaaidas väga menukalt välja tõid.

Interneti-teema edeneb

Alanud hooajalgi osaleb VAT Teater üleeuroopalises projektis Platform Shift+, kus olulisel kohal on noorte teatrivaatajate kaasamine uute näidendite ja lavastuste loomisse. Dramaturg Mihkel Seeder ja lavastaja Margo Teder on teinud noortega töötubasid ning kogunud noori ja internetti puudutavatel teemadel kirjutisi õpilastelt üle Eesti. Valmimas on lugu tööpealkirjaga „Web Demon”, sihtgrupiks noored alates 14. eluaastast. Plaani kohaselt saab see noortelavastus vaatamisküpseks jaanuaris 2016 ning lavale tuleb taas rahvusraamatukogu Suures saalis.

Kirjutamistöötoad koostöös Drakadeemiaga

Töötoad on ühtaegu põnevad õpilastele ja kasulikud õpetajatele, kes leivad sealt uusi vahendeid, millega tunde rikastada. Sel hooajal pakume uudisena kirjutamisega seotud töötubasid.

Õpetajatele suunatud loovkirjutamise töötoa läbiviija Siret Paju kutsub pedagooge lahti mõtestama loovkirjutamise olemust ja analüüsima loovteksti etappe. Töötuba ei ole kaugeltki mõeldud ainult eesti keele ja kirjanduse õpetajatele – osalema on oodatud on nii humanitaar-, sotsiaal-, reaal- kui ka loodusainete õpetajad.

Jätkuvad ka õpetajatele mõeldud improvisatsiooni, lavavõitluse ja foorumteatri koolitused, kus saab esmalt kogeda ning seejärel analüüsida antud meetodite kasutusvõimalusi töös.

Õpilaste töötoas „VATinaarium” keskendutakse külastatud etendusele, analüüsitakse ja arendatakse kogetut kirjutamisharjutustega edasi. Läbiviija Mihkel Seeder pakub võimaluse proovida kätt kahes eri žanris (proosa ja draama). Lisaks viib ta läbi loo- ja näidendikirjutamise töötube.

Jätkuvad õpilastele mõeldud lavavõitluse, foorumteatri „Meedia meie elus”, improvisatsiooni ja foorumteatri töötuba „Noor virtuaalmaailmas”. Töötoad sobivad eri vanuseastmetele ja toimuvad seotuna lavastustega või iseseisvalt. Endiselt saab õpetaja taotleda projekti „Aitan lapsi” kaudu materiaalselt vähemate võimalustega lastele nii tasuta teatrikülastust kui haridustöötuba.

PuudutaVAT teatrit!

Lisainfo: www.vatteater.ee

Tiiu Talvist

VAT Teatri kommunikatsioonijuht

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!