Eesti teadustaristu saab 19 miljoni eurose rahasüsti

27. okt. 2016 HTM - Kommenteeri artiklit

Valitsus kinnitas teadustaristu investeeringute kava, mis näeb ette ligi 19,1 miljonit eurot riikliku tähtsusega teadustaristu väljaarendamiseks. Toetust saavad 13 projekti, mis parandavad teadustöö keskkonda ning soodustavad ülikoolide, teadusasutuste, riigiasutuste ja ettevõtete koostööd. 

Haridus- ja teadusminister Maris Lauri märkis, et tulemuslik teadustöö ja teaduse areng ei ole võimalik ilma korraliku taristuta ning taristud, millesse investeeritakse, on mõeldud laiale kasutajaskonnale, mitte ühe asutuse teadlastele. „Taristute avatud kasutamist ja ettevõtluskoostööd toetades suurendame teaduse ühiskondlikku mõju ning Eesti nähtavust, atraktiivsust ja konkurentsivõimet rahvusvahelisel teadusmaastikul,” ütles minister Lauri.

Kõik toetatavad projektid soodustavad asutuste koostööd ja taristu ühiskasutust, mis laiendab teadlaste, ettevõtete ja teiste partnerite juurdepääsu teadusaparatuurile ja -seadmetele. Aparatuuri ja laborite nüüdisajastamise ning taristu ühiskasutusega kaasneb energiasääst ja kulude kokkuhoid. Paranevad õppe- ja töötingimused ülikoolides ja teadusasutustes aitavad tõsta õppe- ja teadustöö kvaliteeti. Paljud projektid panustavad IKT-alasesse teadus- ja arendustegevusse ning lähtuvad nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondade vajadustest.

Projektid investeeringute kavas

 • Eesti genoomikakeskus – 1,82 mln eurot
  • Eesti keeleressursside keskuse ühendatud sisuotsing – 716 000 eurot
  • Eesti teaduse ja hariduse andmeside optilise magistraalvõrgu kaasajastamine – 546 000 eurot
  • Infotehnoloogiline mobiilsusobservatoorium – 774 000 eurot
  • Eesti eluteaduste andmete teadustaristu – 1,28 mln eurot
  • Nutika tootmise tuumiktaristu arendamine – 1,6 mln eurot
  • Nanomaterjalide tehnoloogiate ja uuringute keskus – 1,78 mln eurot
  • Euroopa neutronkiirgusallika rajamine ja rakendamine teaduslikeks uuringuteks – 3 mln eurot
  • Kliiniliste teadusuuringute üksuse väljaarendamine – 2,14 mln eurot
  • Eesti teaduspilve loomine – 2,08 mln eurot
  • Analüütilise keemia kvaliteedi infrastruktuuri täiendava võimekuse arendamine – 1,46 mln eurot
  • Loodusteaduslikud arhiivid ja andmevõrgustik – 1,56 mln eurot
  • Euroopa Sotsiaaluuring Eestis – 350 000 eurot

Projektide lühitutvustused


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!