Mälestustahvel Metstarelt pärit koolitegelastele

24. aug. 2017 Toivo Univer August Kitzbergi sõprade seltsi liige - Kommenteeri artiklit

Karksi valla kolmas „Augustiöö Augustiga” toimus August Kitzbergi tubamuuseumis Maiel ja Metstare talus Metsakülas. Keskenduti möödaniku suurmeestele, toimusid teatrietendused ja Libahundijooks keskööl.

August Kitzbergi sõprade seltsi ja Karksi valla kultuurikeskuse eestvedamisel avati 12. augustil Metstare talus sündinud koolitegelastele nende kodutare seinal mälestustahvel.

Metstare asus endise Polli mõisa maadel. 1832. aastal tuli sinna tööle Johann Univer (sen), kes ostis hiljem mõisalt selle talu päriseks. Ostulepingu allkirjastas ta kolme ristiga. Tema poja Henn Univere perre sündis 13 last, kellest neli poega ja neli tütart jõudsid täisikka. Metstare pere oli kultuurilembene. Ema Reedalt (neiuna Toom) päriti musikaalsed anded. Vanemale pojale Johannile pärandati talu ja kolmele nooremale pojale – Volmerile, Markusele ja Augustile ‒ anti ajakohane haridus ning neile pandigi mälestustahvel.

 

Volmer Univer.

 

Volmer Univer (18.01.1865‒03.12.1941) lõpetas Valga kihelkonnakooli õpetajate ja köstrite seminari 1887 ja täiendas end välismaal kurttummade õpetamise alal. Töötas üle 40 aasta vaegkuuljate laste õpetajana ja koolijuhatajana Vändra ja Porkuni kurttummade koolis ning Venemaal Orlovski kurttummade koolis. Osales aktiivselt rahvuslikus liikumises. Oli Eesti kurttummade õpetuse arendaja.

 

 

Markus Univer.

Markus Univer (20.09.1878‒11.12.1950) lõpetas Tartu õpetajate seminari 1899. Tema õppis 1917–1918 Tartu ülikooli loodusteaduskonnas. Töötas 24 aastat õpetaja ja koolijuhina Paistus, Vändras, Pärnus ja Tartus ning 15 aastat koolinõunikuna Lääne-, Valga-, Pärnu- ja Võrumaal. Ta oli koolinõunike peres üks väljapaistvamaid isiksusi, aktiivne ja mitmekülgne haridus- ja kultuuritegelane. Ta on koostanud õpikuid, tõlkinud ja kirjutanud luuletusi. Arendanud edasi pedagoogilist ja metoodilist mõtet.

 

 

August Univer.

August Univer.

August Univer (08.10.1880‒03.11.1928). Töötas õpetajana Pärnu-Jaagupis ja oli Tallinna 27. algkooli juhataja.

Ürituse avasõnad ütles Karksi kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu. Katte mälestustahvlilt eemaldasid Markus Univere pojapojapoeg Markus (jun), kes on praegu 16-aastane Tallinna koolipoiss, ja tema kaheaastane vend Maru ning Milvi Kallaste. Lauldi ka Mulgi keeles regilaulu. Meenutusi kohtumistest lapsena oma vanaisa vendade Volmeri ja Markusega jagas Milvi Kallaste. Näitusel oli erakogudest trükiseid ja pildimaterjali, sealhulgas üle saja aasta vanuseid perekonnapilte. Ants Torim oli välja toonud suured portreefotod Johanna ja Volmer Univerest. Markus Univere tegevust kooliõpetajana 20. sajandi esimesel poolel tutvustas Toivo Univer.

Karksi-Nuia lastemuusikakooli pedagoog ja koorijuht Ivi Harju kõneles Markus Univere heliloomingust ja kohaliku kultuurikeskuse koorilauljate esituses kõlas koorilaul „Su põhjamaa päikese kullast”. Päeva sidus tuntud rahvapillimees Julius Vilumets.

Metsatare talu, kus Volmer, Markus ja August Univer üles kasvasid, kuulub nende naisliinist sugulaste Inno Vilumetsa ja Ants Torimi poja valdusesse ja on eeskujulikult hooldatud haljastusega põlispuude all.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!