Eesti Kunstimuuseum puudutab

19. jaan. 2018 Sireli Uusmaa Eesti Kunstimuuseumi haridus- ja publikutöö arendaja - Kommenteeri artiklit

„Muuseum puudutab” – Eesti Kunstimuuseumi programmid erivajadustega lastele ja täiskasvanutele.
Foto: Kid.Report

 

Eesti Kunstimuuseumi viis omanäolist filiaali – Kumu kunstimuuseum, Kadri­oru kunstimuuseum, Mikkeli muuseum, Niguliste muuseum ja Adamson-Ericu muuseum – püüdlevad selle poole, et kunst oleks kättesaadav ja kogetav kõigile. Seetõttu on muuseumi üks hariduseesmärk viia kunst ja näitused ka erivajadustega inimesteni. Ühise nime „Muuseum puudutab” alla on koondunud Eesti Kunstimuuseumi tegevused, mis on seotud erivajadustega inimeste muuseumikogemuse täiustamisega: parandatakse ligipääsetavust ja töötatakse välja spetsiaalseid haridusprogramme.

Eesti Kunstimuuseum on loonud erivajadustega külastajatele programme juba 2012. aastast. „Muuseum puudutab” haridusprogrammide sisu ja metoodika väljatöötamisel on tehtud koostööd sihtgruppide, juhendajate ja tugiisikutega. Muuseumitundide loomes on arvestatud nii intellekti-, nägemis-, kuulmis- kui ka liikumispuudega külastajaga. Eesti Kunstimuuseumi hariduskuraatorid on suurte kogemustega eksperdid, kes suudavad programme vastavalt vajadustele kohandada ning tulla vastu mitmesuguste gruppide huvidele.

Lisaks programmidele on palju tähelepanu pööratud kvaliteetsete (õppe)-vahendite loomisele. Nii on Kadrioru kunstimuuseumis ja Kumu kunstimuuseumis valminud kombitavad maketid, mis annavad aimu muuseumi arhitektuurist ja paiknemisest maastikul. Näiteks uuritakse Kumu kunstimuuseumi uues tunnis „Kumu-uurijad” maketi abil kunstimuuseumi kuju, materjale ja helimaastikku.

Adamson-Ericu muuseumis on projektis „Kunst „nähtavaks”!” valminud materjalid, mida kasutades saavad nägemispuudega inimesed kuulmis- ja kompimismeele abil tutvuda isikumuuseumiga ning lähemalt ka kunstniku teostega. Selleks on loodud helindatud kirjandustõlkeid, reljeefseid kunstiteoseid edasi andvaid jooniseid ja kombatavaid figuure. Kadrioru kunstimuuseumi külastust toetavad nii ruumide kui ka maalide kirjeldustõlked.

Et leida võimalusi erivajadustega laste muuseumisse jõudmiseks, algatas Niguliste muuseum möödunud jõuluperioodil heategevusprojekti, kogumaks raha Tallinna Heleni kooli meele- ja kõnepuudega laste eritranspordiks Eesti Kunstimuuseumi muuseumitundidesse. Koostöös heategevusfondiga Aitan Lapsi osaleb sellel poolaastal suur hulk erivajadustega lapsi neile loodud muuseumitundides tasuta.

Soovime, et muuseum puudutaks kõiki vaatajaid, olenemata inimese erivajadusest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!