Vanemad panevad lapsi Tartu piirkonnakooli ebaausal viisil

4. dets. 2018 Ode Maria Punamäe - Kommenteeri artiklit

Et saada oma lapsele õppekoht meelepärases koolis, kirjutavad mõned Tartu lapsevanemad ennast sisse hoopis teise linnaossa kui see, kus nad tegelikult elavad.

Tartu linnavalitsuse määruse järgi on Tamme kool ja Kesklinna kool elukohajärgsed koolid: õppekohad on neis tagatud ümbruskonnas elavatele lastele. Sellest hoolimata õpib neis koolides, mida nimetatakse ka piirkonnakoolideks, lapsi ka kaugemalt, mõnel juhul sõidetakse kohale isegi teisest vallast. Nende laste vanemad on end kooli lähedale fiktiivselt sisse kirjutanud.

„Sellised petlikud sissekirjutused võivad koha ära võtta lastelt, kelle kodule on meie kool päriselt kõige lähemal,“ selgitas Tamme kooli direktor Vallo Reimaa. Lapsi tuuakse tema sõnul kooli nii teistest omavalitsustest kui ka näiteks Tartu kesklinnast. Reimaa lisas, et teistest valdadest, näiteks Elvast, toovad lapsi peamiselt need vanemad, kes sõidavad hommikuti linna tööle.

Tartu Kesklinna kooli direktor Kersti Vilson sõnas, et ka nende koolis käib teatud hulk lapsi, kelle lapsevanema postiaadress ja elukoharegistris olev aadress ei kattu. „Kui selle taga on tõesti fiktiivsed sissekirjutused koolis õppekoha saamise eesmärgil, siis see on ebaaus meie piirkonna laste suhtes,“ tõdes Vilson.

Tamme kooli direktor Reimaa fiktiivselt sissekirjutatud laste hulka koolis hinnata ei oska, kuid tõdeb, et selline käitumine on süvendanud koolis niigi valitsevat ruumipuudust. Reimaa sõnul ei saa probleemi paraku kuidagi tõestada ega ebaausal viisil õppekoha saanud laste arvu välja selgitada, kuna elukoharegistri järgi on kõik korrektne. „Eks juhtkond ja õpetajad ju näevad, et vanemate postiaadress on hoopis teine ning lapsed sõidutatakse hommikuti kooli palju kaugemalt kui Tammelinnast,“ sõnas ta.

Kesklinna kooli direktori Vilsoni sõnul võib rääkida vaid oletuslikust probleemist, kuna põhjuseid, miks postiaadress väidetavast elukohast erineb, võib olla mitmeid. Näiteks võib lapse üks vanem elada kooli lähedal ning teine kaugemal, samuti võib postiaadress olla lihtsalt vananenud. „Me ei lähe ju iga lapse kodu ukse taha vaatama, kas ta ka päriselt seal elab,“ nentis ta.

Reimaa sõnul võib kaugemal elavatel peredel olla erinevaid põhjuseid, miks nad registris aadressi muutes oma last Tamme kooli saada püüavad. „Kui oleme vestlustel vanematelt selle kohta küsinud, on tüüpvastus, et nad on kooli kohta häid jutte kuulnud,“ tõdes direktor Reimaa ning lisas, et kooli hea maine üle on tal ainult hea meel.

Tartu linnavalitsuse haridusosakonna hariduskorralduse peaspetsialisti Katrin Parve sõnul on fiktiivsete sissekirjutuste probleem olemas, kuid et sellist tegevust ei saa kuidagi tõestada, siis puudub ka lahendus. „Üks näitaja on muidugi registris olevast elukohast erinev postiaadress, kuid sellel võib olla erinevaid põhjuseid,“ kinnitas temagi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!