Kohtla-Järvel asutati Virumaa eesti hariduse selts

12. apr. 2019 Kaire Viil MTÜ Virumaa eesti hariduse seltsi juhatuse liige - Kommenteeri artiklit

Kohtla-Järvel asutati Virumaa eesti hariduse selts. 22. märtsil tuli seltsi asutamiskoosolekule üle 20 kvaliteetse eestikeelse hariduse säilimise ja arendamise üle muret tundva idavirulase. Seltsi asutajateks on Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi vilistlased, Ida-Virumaa haridustöötajad, siinsete suuremate tööandjate esindajad, majandus- ja õigusspetsialistid.

Asutajad on veendunud, et riigi gümnaasiumiharidus peaks olema täielikult eestikeelne ning vene põhikoolides tuleks eestikeelsete õppeainete mahtu suurendada ning nende koolide keeletundide kvaliteeti tõsta. Asutajad ütlesid, et kui maakonnas on kõrgel tasemel eesti koolid, siis ei otsi noored pered lastele teisi õppimisvõimalusi ning head koolid on põhjus, miks valida elukohaks Ida-Virumaa.

Mitmed seltsi asutajad rääkisid, et vene koolide lõpetajate eesti keele oskus on pahatihti nii nõrk, et nad ei suuda eestikeeles gümnaasiumis edasi õppida ning tööandjad peavad koolitusele mõeldud rahasid kulutama äsja kooli lõpetanud noorte töötajate eesti keele kursustele. Toodi välja ka tõsiasi, et Ida-Virumaal on liiga vähe eestikeelseid huviringe ning pereliikmetel pole võimalik huvikoolis oma lapsele tõlgiks kaasas käia.

Virumaa eesti hariduse seltsi eesmärk on Ida-Virumaa õppeasutustes eestikeelse hariduse säilitamine ja maakonnas eesti kultuuri hoidmine.

Virumaa eesti hariduse seltsi liikmeteks on oodatud kvaliteetse eestikeelse õppe ja meie kultuuri hoidmisest ning arendamisest huvitatud mõttekaaslased. Liikmeks võivad astuda nii üksikisikud kui organisatsioonid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!