Sügis Vändra gümnaasiumis

29. nov. 2019 - Kommenteeri artiklit

Vändra gümnaasiumi õpilased on osalenud viimasel ajal sellistel põnevatel ettevõtmistel nagu haridusteemaline häkaton Tallinnas, kohtumine külalisõpetaja Külli Elleriga ning liikluskampaania „Peatu, vaata, veendu!“.

Külalisõpetaja Kylli Eller klasside majandustunnis. Foto: Silja Enok

Külalisõpetaja Külli Eller

Vändra gümnaasiumi 6. klasside majandustundides oli sel nädalal külalisõpetajaks Külli Eller. Ettevõtja rääkis oma perefirmast Piesta Kuusikaru talust. Kuulas ära noorte äriideed, andis pisut nõu ja vastas esitatud küsimustele.

Tund tundus õpilastele tavalisest palju lühem. Ometi õpiti ära mitu põhitõde. Saadi teada, et idee on oluline, aga veelgi tähtsam on selle teostus. Ettevõtja peab olema julge otsustaja ja tegema vahel raskeidki valikuid. Võib juhtuda, et mõni algatus ebaõnnestub, siis tuleb uuesti proovida ja oma ideesse uskuda.

Külli Eller on just nii teinud. Ühest ideest tooteks saanud vürtsmahlal oli tõeliselt hea lõhn ning meeldiv maitse.

Silja Enok, Vändra gümnaasiumi õpetaja

EdTech 2019 Tallinnas

15.–17. novembrini toimus Tallinnas haridusteemaline häkaton EdTech 2019. Vändra gümnasistid osalesid sellel Garage48 korraldatud häkatonil esmakordselt, kuid said töötada nelja innovaatilise arenduse juures. Üks neist ideedest pälvis finaalis Bolti auhinna.

Mis on häkaton? Häkatonil liituvad eri taustaga eksperdid ning huvilised piiratud ajaks, näiteks 48 tunniks ajutisteks meeskondadeks, mis püüavad mingile probleemile lahendust leida.

EdTech häkatonil tegid kahekümnes rahvusvahelises meeskonnas ühistööd ülikoolide õppejõud, eri vanuses kooliõpilased, kirjanikud, disainerid, õpetajad, üliõpilased, IT-eksperdid ja mitme muu valdkonna spetsialistid. Loodame, et vändralaste innovaatilised töövahendid raamatutõlkijale, keeleõppurile ja koolipsühholoogile mõjutavad meie hariduse tulevikku.

Peatu, vaata, veendu!

Maanteeamet korraldas koostöös politsei- ja piirivalveametiga koolilastele kampaania „Peatu, vaata, veendu!“. Vändra gümnaasiumist osalesid kampaanias viiendad klassid ning klassijuhatajad Silja Enok ja Margit Sooniste.

Alustasime septembris liiklustundidega, seejärel uurisime välja ohtlikud kohad kooliteel. Siis valisime kõige ohtlikumad välja ja joonistasime plaanid, kus tähistasime märgistamist vajavad kohad. Töid tegime loodusõpetuse ja inimeseõpetuse tunnis. Eesti keele tunnis koostasime e-kirja tekstid ja saatsime maanteeametile ohtlike kohtade märkimise kooskõlastamiseks. Kuna ühte meie soovitatud kohta ei saanud märgistada, pakkus maanteeamet meile selle asemele uue paiga.

Märgistada saime oktoobri keskel ühel päikselisel ja kuival koolipäeval. Kampaania lõpuks novembris oli meie koolis viktoriin, mille viis läbi maanteeameti ennetustöö ekspert Marika Luik.

Nüüd on meil rohkem teadmisi liiklusohtudest ja hea meel, et saime kampaanias osaleda ning aidata ka teistel liiklejatel ohtu märgata. „Peatu, vaata, veendu!“ on Vändras kirjutatud Vana-Vee-Kooli tänavaristile, Pärnu-Paide maantee ja Pargi tänava ristile ning Jaama ja Posti ristmikule.

Kritti Ollino, Mia Saar ja Annette Tall

Vändra gümnaasiumi 5.a klassi õpilased


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!