Veerand sajandit üht õpetajate seltsi

1. nov. 2019 Ilje Piir Tartu Herbert Masingu kooli ajalooõpetaja - Kommenteeri artiklit

Eesti ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsi tegevuses saab rõhutada kahte olulist tahku: ühelt poolt õpetajate ühendamist ja koolitamist ning teisalt õpetajate enda kogemuste vahendamist ja rakendamist Eesti eri paigus.

Eesti ajalooõpetajate selts, hiljem Eesti ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate selts (EAÜS) asutati veerand sajandit tagasi, 1993. aasta sügisel. Oli seltsi siis vaja ja on seltsi praegu vaja? Kellelt ikka tuge leida kui mitte kolleegidelt, saatusekaaslastelt! Seltsil on juba algaastatest alates välja kujunenud mitu kindlalt toimuvat üritust aastas.

• Ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse olümpiaadide korraldamine on olnud suur väljakutse ühiskondlikel alustel toimivale organisatsioonile. Rahatuge on siin saadud ministeeriumilt, muidu ei saaks kuidagi hakkama. Olümpiaadide lõppvoorus on sisulist korraldust jagatud Tartu ülikooli teadlastega. Viimastel aegadel on nii olümpiaadi lõppvoor kui EAÜS-i aastakoosolek toimunud Tartu Miina Härma gümnaasiumis. Olümpiaadide korraldamisel on selts oluliseks pidanud kogu Eesti haaratust nii piirkonna- kui lõppvoorudes. Kui ikka olümpiaadi lõppvooru on jõudnud huvilisi Võrumaast Saaremaani, Pärnust Virumaani, siis võib niisugust asjakorraldust seltsi poolt õnnestunuks lugeda.

• Konverents, mis pakub õpetajatele erialast täiendust, toimub igal sügisel seltsi sünnipäeva paiku. Viimatine, seltsi 25. sünnipäevaga seotu, viis meid Nigulistesse ja uuenenud Vabamusse. Sama laadi üritused on toimunud Tallinnas eri paigus. Seega: üks üritus aastas on jäänud tallinlaste ja teine tartlaste korraldada.

• Suvekoole on selts samuti korraldanud juba algusaastatest saadik. Mitmepäevane suvekool on toimunud igal aastal eri maakonnas ja praegu on käsil juba teine ring. Vahest olulisim suvekoolis on tutvumine maakonnaga, kuigi niisugune lähenemine võtab terve päeva. Suvekoolides pööratakse palju tähelepanu ajalooõpetuse üldistele probleemidele, mille sisu on aidanud avada külalised Soomest, Lätist, Hollandist ja mujalt. Suvekooli korraldamine nõuab seltsi maakondlikult ühenduselt palju aega, jõudu ja pühendumist, kuid kolleegide heaks ja seltsi hüvanguks on alati nõus oldud tegutsema. Omaette teema on muidugi suvekooli rahastamine. Küllalt paljud õpetajad on pidanud osaluse omast taskust maksma, siiski on hulk koole leidnud võimaluse tasuda oma töötaja osalustasu.

• Koolitusreisid välismaale on laiendanud samuti õpetajate silmaringi. Koolitusreise on EAÜS korraldanud Prantsusmaast Venemaani, Portugalist Soome ja isegi Hiinani.

• Ajaloo uurimistööde võistlust korraldab EAÜS juba 20. aastat. Sellest võistlusest ning ka ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse olümpiaadidest on osa võtnud sadu õpilasi kogu Eestist. Tublid uurimistööde kirjutajad on saanud osaleda rahvusvahelistel üritustel.

• Ajarännakud on kujunenud õpilaste hulgas väga populaarseks. Eesti Vabariigi sünniaastapäeva ajarännakuga lõime 2018. aastal osalejate arvuga maailmarekordi. 2019. aastal kandis ajarännak meid esimese laulupeo aega. Järgmisel aastal mängitakse läbi Tartu rahu sündmustik. Edu ajarännakute korraldamisel tõi 2019. aasta sügiseks Tartusse Eesti Rahva Muuseumi rahvusvahelise ajarännaku (Time Travel) kui õppemeetodiga tegeleva organisatsiooni Bridging Ages 15. aastakonverentsi.

• Kultuurilooliste õppematerjalide sarjas on meil ilmunud 17 raamatut, seltsi liikmete toel on avaldatud teisigi teemasid käsitlevaid väljaandeid, nt „Baltimaade ajalugu“, „Ajalugu ei ole ainult minevik. Minevik ei ole veel ajalugu“ jpt.

Kõik eelnimetatud vabatahtlikud suuremad ja võiksemad ettevõtmised on saanud teoks tänu ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate heale koostöötahtele ning mitmete asutuste ja organisatsioonide vastutulelikkusele ja arusaavale suhtumisele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!