MATIK-õpe arhitektuurimuuseumis

31. jaan. 2020 Kadi Kriit muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

Inseneri elukutse lahutamatu osa on elukestev õpe, paindlik mõtlemine ja loominguline probleemide lahendamine, neid oskusi peab arendama iga tänane õpilane.

Eesti Arhitektuurimuuseumi näituse „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ haridusprogrammis saavad kokku MATIK*-õppe valdkonnad – matemaatika, teadus, tehnoloogia, inseneeria ja kunst. Muuseumitunnis tutvustame ehitusinseneri elukutset, betooni kui võluvat kodumaist ehitusmaterjali ning rõhutame, kui oluline on koostöö, ka meie ehitatud keskkonna loomisel.

Järvamaalt Nurmsist pärit ehitusinsener August Komendant oli rahvusvaheline mees, tänu kelle tööle (koostöös arhitektide Elmar Lohu, Roman Koolmari, Voldemar Tippeli ja teistega) on Eestis praegugi kasutuses näiteks Kadrioru staadioni tribüün Tallinnas ning riigi viljasalv Tartus. Lisaks Eestile on tema märgilised tööd Saksamaal, Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja Venetsueelas. Ta tegi koostööd maailma kuulsate arhitektidega, nagu Louis Kahn, Eero Saarinen, Moshe Safdie ja Oscar Tenreiro.

Kuressaares sündinud, erakordne ja sensatsiooniline arhitekt Kahn oli samuti Eesti päritolu. Ta mõistis, et oma ideede teostamiseks on tal vaja kedagi, kes mõistab hästi loodusseadusi, matemaatikat, ehitusmaterjale ja gravitatsiooni. Puutunud juba õpingute ajal Saksamaal kokku arhitektuuri esteetiliste, kunstiliste printsiipidega, tajus omakorda Komendant, et ehituskultuur vajab funktsionaalsete ja tehniliste põhimõtete kõrvale ka pehmeid väärtusi – midagi, mis muudab elukeskkonna humaanseks ja hooned kunstiliselt kõrgetasemeliseks. Kahe meistri koostööst sündis palju imelisi objekte, nende koostöö põhimõtted on ka näituse haridusprogrammi alus.

21. sajandi oskuste – loovuse, kriitilise mõtlemise ja visualiseerimise – arenemist toetava põneva haridusprogrammi sihtrühm on III kooliastme ja gümnaasiumiõpilased, samuti kutsekooliõppurid. Osalejad saavad uurida näitust ja rakendada teadmisi matemaatika-, füüsika-, kunsti- ja keemiatundidest. Meil on üheksa kombatavat 3D-prinditud maketti, mis tutvustavad kuulsate arhitektide loomingut ja ehitusinseneri rolli nende valmimisel. On võimalus võistelda ehituskonstruktori aja peale kokku panemises.

Näitusekülastus pakub matemaatika-, füüsika-, kunsti- ja keemiaõpetajatele erakordse võimaluse siduda õpitavat päris eluga ja tutvustada õpilastele elukutset, mis võib tihti jääda koolitunnis märkamatuks, kuid on äärmiselt oluline ja vastutusrikas kogu meie ehitatud keskkonna loomisel.

Näitusega „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ kaasnevat haridusprogrammi saab tellida kuni 26. aprillini.

* STEAM-i akronüüm, mis tähistab viiel valdkonnal tuginevat õpet ehk matemaatika, teaduse, tehnoloogia, inseneeria ning kunstide ühendamist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!