Mart Laidmets: „Ametkondade konsolideerimise eesmärk on koostöö ja kvaliteet“

15. mai 2020 Heiki Raudla peatoimetaja - Kommenteeri artiklit
Mart Laidmets. Foto: HTM

Olgugi et viimastel kuudel on olnud hariduselu põhitähelepanu all epideemiakriisi ja kooliaasta lõpetamisega seotud erakorralised küsimused, on riik jätkanud haridusvaldkonna konsolideerimist ning uuel kooliaastal alustavad tööd nii haridus- ja noorteamet kui ka keeleamet.

Ümberkorralduste eesmärk on muuta ametkondade tegevus sidusamaks, vähendada dubleerimist ning seeläbi tugevdada koostoimet.

Ministeeriumi koostatud kava kohaselt ühendatakse haridus- ja noorteametisse Eesti noorsootöö keskuse (ENTK), sihtasutuse Archimedes, hariduse infotehnoloogia sihtasutuse (HITSA) ja sihtasutus Innove ülesanded, kuhu viiakse üle ka poliitikakujundamisega mitte seotud rakendusliku iseloomuga tegevused ministeeriumist.

„Meie soov on, et haridus- ja noorteameti loomisega moodustuks ministeeriumist ja selle ametkondadest organisatsioon, mis toimiks ühtse meeskonnana,“ selgitas haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets, kelle sõnul toob uue ühendametkonna loomine rohkem selgust ka haridusasutuste töösse. „Neil on edaspidi koht, kuhu pöörduda nõu ja abi saamiseks. Nii et eesmärk on tõsta süsteemi efektiivsust, koostööd ja kvaliteeti.“

Laidmets kinnitas, et asutuste ühendamisest tekib ka kokkuhoid ning ülesehitus muutub selgemaks, mis tagab teenuse kasutajatelegi suurema selguse. Kui palju ühendameti moodustamisega töökohti kaob, ei ole ministeeriumi hinnangul veel teada.

„Me ei näe ette klassikalisi protsendipõhiseid koondamisi, aga selge on see, et osa pädevust koondame keskustesse ja tugiteenuseid jääb vähemaks,“ tunnistas kantsler, kelle sõnul toob ametkondade ühendamine kokkuhoidu juba büroopindade arvelt.

Ametkondade ühendamiskuludeks on planeeritud 240 000 eurot, mis on võetud Laidmetsa sõnul olemasoleva eelarve vahenditest. Ühekordsed kulud on seotud peamiselt värbamis- ja kolimiskuludega, sümboolika uuendamisega, IKT ja kommunikatsiooniga, ühendamise loomisega kaasnevate töökorralduse ja kultuuri kujundamisega seotud üritustega.

Ühendamisega tekib vajadus töökohti ümber paigutada nii Tallinnas, Tartus kui maakondades. Tallinnas koondutakse olemasolevatele pindadele Tõnismäel ja Ülemiste linnakus. Maakondades koondutakse teenuse osutamisel senistesse Rajaleidja keskustesse. Ka Tartus otsitakse võimalust koonduda ühte asukohta ning arvesse võetakse haridus- ja teadusministeeriumi paiknemist samas linnas.

Septembris alustab tööd keeleamet, mis moodustatakse senise keeleinspektsiooni baasil. Keeleamet jätkaks kõigi keeleinspektsiooni seniste funktsioonide täitmist. Ülesannete jaotuse tulemusel muutub selgemaks keelepoliitika valdkonna korraldus, eraldades senisest arusaadavamalt keelepoliitika kujundamise, rakendamise ning teadus- ja arendustegevuse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!