NOPIK inspireerib koostööle!

28. aug. 2020 Heili Griffith Eesti noorsootöötajate kogu tegevjuht - Kommenteeri artiklit
Heili Griffith.

NOPIK on haridus- ja noorteameti veebikeskkond, kuhu on kogutud muuhulgas ka koolide huvijuhtide ja noorsootöötajate eduka koostöö näiteid, et neid oleks lihtne eeskujuks võtta.

Vestlesin viirusest tingitud eriolukorra ajal noorsootöötajatega üle Eesti. Ilmnes, et nendes omavalitsustes, kus noorsootöötajad, kool, lastekaitsetöötajad, noorsoopolitsei jt oma jõud ühendasid, tuldi eriolukorras ilmnenud väljakutsetega paremini toime. Näiteks võtsid mõnel pool noorsootöötajad koos kooliga eriolukorra ajal kasutusele ühise virtuaalse mänguplatvormi Discord, kus sai noortega kogu eriolukorra vältel vabalt suhelda. Kuid sellised koostöövormid ei katkenud ka eriolukorra lõppemisega. Keda kooli ja noorsootöö koostöö huvitab, leiab selle kohta inspireerivaid näiteid haridus- ja noorteameti loodud veebikeskkonnast NOPIK (https://nopik.entk.ee/).

Meie noortel on kooli ja noorsootöö koostööst palju võita. Seejuures aitaks see vähendada ka õpetajate töökoormust, kuivõrd mitmed noorsootöö valdkonna tegevused (huviringid, kooli ekskursioonid, töötoad jpm) sobivad hästi kokku riikliku õppekava eesmärkidega.

Miks mitte alustada uut õppeaastat sellest, et kutsuda oma piirkonna noorsootöötajad ja õpetajad ühise laua taha ning ühise tegevuse võimalused läbi arutada?

Kaitsesin eelmise aasta kevadel Tallinna ülikoolis magistritöö, kus uurisin noorsootöötajate rolle – nii seda, kuidas nad ise oma ametit tajuvad, kui ka töö enda eripärasid.

Noorsootöötajaid intervjueerides tõdesin, et nende kompetentsus on üsna lai. Nii kuuluvad nende ülesannete hulka rahvusvaheliste projektide juhtimine, ürituste korraldamine ja sealjuures noorte enda kaasamine sellesse, noorte huvide väljaselgitamine ning sellest lähtuvalt uute teenuste väljatöötamine. Noorsootöötaja loob ka noortega kontakti ja hoiab seda.

Eesti noorsootöötajad leiavad, et nende peamine ülesanne on noori jõustada, julgustada, toetada, suunata, seista noorte õiguste eest, neid juhendada, olla neile heaks eeskujuks ja osaleda aktiivselt noortega seotud võrgustikes.

Meie noorsootöötaja loob noortele nende arengut toetavaid võimalusi, ta peab tähtsaks, et igal noorel oleks võimalus eneseteostuseks, sõltumata tema vanusest, isikuomadustest või sotsiaalmajanduslikust taustast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!