Fantaasiat, suuri tundeid ja tänapäeva maailmatunnetust

25. sept. 2020 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit
Hetk lavastusest „Charlotte Löwensköld“. Charlotte (Natali Väli) on pühendanud oma armastuse pastor Karlile (Imre Õunapuu). Kirglik noormees otsib aga Jumala tõde. Foto: Siim Vahur

Jõulude eel esietendub Rakvere Teatris lastele mõeldud Andrus Kivirähki „Sirli, Siim ja saladused“. Pealtnäha on see lugu ühest tavalisest perekonnast. On ema, isa ja kaks last. Nad elavad tavalises korteris. Ema-isa käivad tööl, lapsed koolis ja lasteaias. Aga päris nii lihtne kõik siiski ei ole. Lisaks tavaelule on igaühel neist unistuste maailm, kus saab olla nii pilvebaleriin, meistersportlane kui võlur – kes aga soovid.

„Sirli, Siim ja saladused“ on fantaasiarohke lugu, mida tõenäoliselt paljud lapsed on lugenud. See on lugu unistustest ja neile truuks jäämisest – nii lastena kui ka juba päris suurtena. Ja sellest, mis juhtub, kui unustad unistamise sootuks. Lavastaja Mari Antoni ja dramatiseerija Urmas Lennuki koostöös viiakse lapsed rändama unistuste tagurpidi maailma, kus ka kõige uskumatum saab teoks. Ja ega võlumaailmad piirdu vaid teatrilavaga – pärast etendust ootab traditsiooniliselt lapsi lavamaailmadest inspireeritud jõulumaa, kus saab ise seigelda.

Kaks uuslavastust, „Charlotte Löwensköld“ ning „Alibi“ pakuvad keskkoolinoortele vaatamist ja arutlemist seinast seina. Selma Lagerlöfi samanimelise romaani põhjal loo kirjutanud ja lavastanud Urmas Lennuki uuslavastus on klassikaline näitlejateater selle parimas mõttes. Suur ajastulugu pakub kaasamõtlemist üldinimlikel teemadel, mis tänapäevas tihti ununema kipuvad – au, uhkus, väärikus, eneseohverdus ja õilsameelsus. Kui tihti jõuavad need mõisted tänapäeva noorte mõtetesse? Romantilises lavaloos otsitakse armastust ja tõde, ka jumalat ning vaadatakse, kuhu need otsingud inimese viivad.

Hoopist teistlaadi kaasamõtlemist pakub Andres Noormetsa uuslavastus „Alibi“ – trupiga koostöös valminud lavastus on kui sissevaade praegusaja ambivalentsesse elutunnetusse. See on maailm, kus kõigil on piisavalt ja rohkemgi infot meie ümber toimuva kohta, kuid siiski teab igaüks omamoodi ning teadmistes põimuvad faktid, liialdused ja vandenõud. Laval lahti rulluva viie inimese põimuvate ja põrkuvate maailmade kaudu küsitakse, kas kõik ongi selline, nagu näib, või on kuskil peidus veel midagi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!