Muutustega kohanemine Tartu loodusmaja huvikoolis

18. sept. 2020 Signe Söömer - Kommenteeri artiklit
Loomeringi kaugõppe meisterdused. Fotod: Tartu loodusmaja

Kui märtsi lõpus läksid üldhariduskoolid distantsõppele, alustas Tartu loodusmaja huvikool kohe distantsilt ringitunde. Ühelt poolt oli selleks vaja õpetajate valmisolekut tavalisest erinevalt toimetada ja loovalt läheneda ning korralikku tehnilist võimekust. Teisalt on muutuste puhul üliolulised mõistvad ja toetavad lapsevanemad, kel soovi huviharidusse aega panustada. Suurem osa loodusmaja õpilaste vanemaid leidis, et loodus- ja tehnoloogiaringide digitunnid ja koduülesanded on lapse arengut igati toetavad, ning jätkati tundides osalemist.

Distantsõppe ülesanded andsid peredele võimaluse näiteks ühiselt loodust vaadelda, taaskasutatud materjalidest taieseid meisterdada ja aknalaual taimi kasvatada. Üks eesmärke oli ülesannetega näitlikustada, et kodus katsete tegemine ei pea olema keeruline ja ohtlik. Mitmesuguseid pädevusi arendab just taimede eest hoolitsemine või taaskasutatud materjalidest rataslaeva meisterdamine. Eriti aktiivselt lõid kaasa eelkooliealiste pered, arendades ise õpetajate antud ideid lustiga edasi. Tehnikaringide puhul kahjuks kõike kodus teha ei saa, kuna vaja on spetsiifilisi töövahendeid, nii jäi ka osa loodusmaja ringe sügist ootama.

Loodusmaja huvikooli pika traditsiooniga õpilaskonverents toimus kevadel virtuaalselt ja ettekandeid oli isegi tavapärasest rohkem, seega õpilaste huvi uurida, katsetada ja tehtut teistele tutvustada viiruseperioodil ei vähenenud.

Mai keskpaigas alustas huvikool kontaktõppega ning õpilased osalesid rõõmuga huviringitundides. Selliseid ringitunde läbi viia võimaldasid väikesed õpperühmad, keskmiselt kuni kümme õpilast, ja loodusmaja ümbritsev pargiala, kus õpetajad said lahedalt tunde korraldada.

Õpilaste suurest soovist pärast eriolukorda loodus- ja tehnoloogiaringides käia tekkis mõte avada suvised huviringid, mis saidki teoks Tartu linnavalitsuse ja Eesti teadushuvihariduse liidu toel. Lisaks loodusvaatlustele ja lemmikloomade eest hoolitsemisele tehti suvekoolis tutvust robotitega, mängiti ning meisterdati. Alanud sügisel jätkub arendav ringitegevus nii pika traditsiooniga kui ka uutes huviringides, eeldused selleks peituvad innustavates juhendajates ja edukas koostöös lapsevanematega.

Huvikooli õpilaste loomenäitus virtuaalnäitusena: https://www.tartuloodusmaja.ee/uritused/huvikooli-opilaste-loomenaitust-kuldkiharakese-tsooni-ime-ja-energia-saab-nuud-vaadata-virtuaalsel-kujul/.Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!