Lindi lapsed läksid kaugõppele jõulumeeleolus

18. dets. 2020 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
3. klass loeb ette Heljo Männi raamatut. Fotod: Lindi algkool-lasteaed

Reede, 11. detsembri hommik algas Lindi lasteaia-algkooli lastele väga eriliselt. Kuna valitsus kehtestas koolidele piirangud alates esmaspäevast, sai reedel teoks jõulufilmi „Üks isevärki jõulujutt“ esilinastus ja peeti jõulupidu. 

Esialgsete plaanide kohaselt pidi film esilinastuma kooli ja lasteaia jõulupeol 21. detsembril. Stsenaariumi aluseks on kaks jõulujuttu Leelo Tungla lasteraamatust „Lugu Jõuluvanast, kes kartis lapsi“. Rollides esinesid vaid lasteaia-algkooli töötajad, lihtsate ja käepäraste tehniliste vahenditega tegi kogu kaameratöö ning filmi montaaži kooli juht Ulla Orgusaar. 

Miks ja kuidas 21. detsembril toimuma pidanud jõulupeo etendusest töö käigus film sai, selgitas Ulla Orgusaar: „Tavaliselt esinevad jõulupeol ju lapsed, kuid selle õppeaasta alguses tulid õpetajad mõttele lastele üllatuseks omalt poolt jõulunäidend teha.“ Stsenaarium sai valmis, rollid jagatud ning esimesed proovidki laval tehtud. Päev-päevalt hakkas aga tegijaile selgeks saama, et peagi on valitsuselt oodata üle-eestilisi piiranguid ning koolide jõulupidude toimumine on küsimärgi all. Mõeldud-tehtud ning otsus võeti kiirelt vastu – etendusest saagu film. Ja saigi! Esimene võttepäev oli 29. novembril ja viimane 10. detsembril. 

„Õnneks oli enamik filmitud ja monteeritud juba 7. detsembriks. Kuigi päris palju jäi veel lihvida, aitasid öötunnid 10. ja 11. vahel töö lõpule viia,“ kirjeldas Orgusaar laste eest saladuses hoitud tegevust. 

„Kui juba valitsus kiirelt otsuseid teeb, oleme ka meie suutelised muutustele kiiresti reageerima!“ lausus koolijuht. Nii saigi teoks Lindi lasteaia-algkooli jõuluhommik ühise jõulufilmi vaatamisega nädal enne vaheajale minekut. „Ma võin käsi südamel öelda, et kõik lapsed vaatasid seda suure huviga,“ kirjeldas sündmust Orgusaar. „Kui ikka oma õpetaja, mõnel lapsel ka ema või isa filmis mängib, on see lapsele tohutu emotsioon! Soovitud tulemusega jäid rahule nii tegijad kui ka kõige olulisem filmipublik – lapsed!“ 

Lindi koolis on detsembrikuus olnud traditsioon, et uue nädala esmaspäeva advendihommikul teeb üks klass väikese etteaste. 

Tänavu loeti Heljo Männi „Leelo Leevikese jõulukalendrit“. „Sellesse aega jäi kirjaniku lahkumine ning meil oli võimalus Heljo Mänd veelgi enam laste südamesse jäädvustada,“ lausus Orgusaar. 

Kuna esmaspäevast pidid lapsed distantsõppele jääma, siis luges 3. klass peol seda osa raamatust, mis oli juba ette valmistatud. Jõuluvanagi jõudis koos kopsakate kingikottidega õigeks ajaks kohale.

Viimasel talvevaheajaeelsel koolipäeval on tavaks ka muusikaline jõuluhommik, kus esinevad kõik Audru huvikooli muusikaosakonna Lindi õpilased, kel on oma muusikatunnid Lindil õpetaja Anne Paistega. Üheskoos laulab siis kogu lastepere. Needki laulud kanti nüüd ette. Pühade-eelne viimane lõunasöök on koolis samuti ühine ja pidulik. Sedagi pidi kooli kokk nüüd operatiivselt plaanima ja valmis tegema. 

„Me ei olnud valmis midagi ära jätma! Tahtsime lastele kõike seda pakkuda veel enne, kui nad koju peavad jääma,“ lausus Ulla Orgusaar ega jätnud kiitmata oma maja kollektiivi. „Uskumatu, kuidas nad on valmis kaasa lööma ja enda elu ümber organiseerima. See protsess, mis lõpptulemuse saavutamiseks toimub, on minu meelest kõige meeldivam! Paremat meeskonnatöö koolitust polegi olemas!“ 

Täispikk jõulufilm on kõikidele nähtav Youtube‘is alates 24.12 kella 9-st hommikul.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!