Kuidas rääkida keerulisest teemast? Haridusprogramm Tallinna Kunstihoone näitusel „Elust välja lõigatud“

19. veebr. 2021 Kerttu Juhkam, Minni Moyle, Olesja Katšanovskaja-Münd Tallinna Kunstihoone haridus- ja publikuprogrammide kuraatorid - Kommenteeri artiklit
Kaasaegse kunsti keeles saab väljendada isiklikult olulisi teemasid. Flo Kasearu näitus annab inspiratsiooni. Foto: Minni Moyle

„Millal? Millal me siit ära lähme?” kirjutab kuueaastane Johanna näituse avateoses. Ta ei ole oma mures üksi.* Flo Kasearu (s 1985) isikunäitus „Elust välja lõigatud“ Tallinna Kunstihoones keskendub olulisele teemale – lähisuhtevägivallale. Kuidas rääkida keerulisest teemast? Kunstihoone haridusprogrammis läheneme ebakõladele lähisuhetes proportsioonide vaatenurgast. Grupid on oodatud nii näitusesaali kui virtuaalselt galeriitundides osalema.

Haridusprogrammis küsime näiteks, mida tähendab, kui keegi on end kujutanud pildil väga väikeselt – või väga suurelt. Kuidas hakkavad mänguväljakutele tõmmatud jooned rääkima lugusid võimusuhetest inimeste vahel?

Kunstihoone haridusprogrammid toimuvad eesti, vene ja inglise keeles ning kohandatakse vastavalt vanusele. Foto: Mihkel Oksmann

Kaasaegne kunst võib ilmuda eri kujul ja eri kohtades. Kunstnik Flo Kasearu oskuslikult mängulised teosed köidavad rõõmsate värvide ja vormidega, kutsudes meid süvenema. Näiteks annab ta uue tähenduse argistele asjadele, nagu toataimed või parkimisplats. Haridusprogramm toetab seoste märkamist ja uute loomist. Avastame, kuidas kunsti keel avab keerulise teema eri tahke. Joonistustel rulluvad lahti ettekäänded vägivallaks ja videoteostel kohtume vaprate naistega, kes on oma lugusid jaganud. Näitusega tutvudes ja üheskoos arutledes saame nüüdisaegse kunstiga sõbraks ning näeme selle mitmesuguseid inspireerivaid väljendusviise.

Praktiline loovülesanne loob võimaluse reflekteerida ja anda tekkinud ideedele vorm. See aitab tunni käigus omandatud teadmisi rakendada ja tekkinud mõtteid väljendada. Nooremate õpilaste programmis „Suurused ja suhted“ mõtleme läbi, mis meid toetab. Vormime sellest inspireerituna sümboolsed tool-objektid. Vanematele õpilastele loodud „Kunst ja kõlapind“ sisaldab isiklikult olulise ühiskondliku probleemi leidmist, millest saab teadlike proportsioonidega joonistus.

Haridusprogrammid on kooskõlas riikliku õppekavaga, lõimides aineid, nagu kunst, matemaatika, inimeseõpetus, ühiskonnaõpetus ja kirjandus. Isikliku suhte loomine kunstiga võimaldab õpilasel arendada iseseisvat ja loovat mõtlemist ning siduda kooliained terviklikuks maailmapildiks.

* Riigikantselei tellitud küsitluse põhjal ei tunne hinnanguliselt 44 000 inimest Eestis end oma kodus turvaliselt. Lisaks on perevägivallast puudutatud nende inimeste lähedased, sealhulgas lapsed.


Tutvu haridusprogrammiga kunstihoone.ee/haridus.

Haridusprogrammis toimub eksperiment #toetamind, mille raames uurime, kuidas lahke sõna võib kasvu toetada. Eksperimenti saab jälgida meie Instagrami-lehel @kunstihoone_haridus.

Kutsu kunst klassiruumi! Nüüd on võimalik näitust kogeda ka eemalt. Pakume kunstihoone haridusprogramme näituse virtuaalplatvormil Zoomi vahendusel. Vaja on vaid head internetiühendust ja valmisolekut sukelduda kaasaegse kunsti põnevasse maailma! Meie haridustöötajad juhendavad tundi ja näituse põhjaliku veebiversiooni vahendusel oleksite justkui kunstihoones kohal! Vaata lähemalt virtuaal.kunstihoone.ee.

Kunstihoone haridusprogrammid toimuvad eesti, vene ja inglise keeles ning neid kohandatakse vastavalt vanusele.

Kunstihoone haridus- ja publikuprogrammid sünnivad koostöös Sally stuudio kunstikooliga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!