Noorte kultuuriuurijate veebikonverents „Noorte hääled“ kutsub tudengeid ja gümnasiste oma uurimistööd tutvustama

11. märts 2021 - Kommenteeri artiklit

Ootame kultuuriteemalise uurimistööga tegelevaid tudengeid ja gümnaasiumiõpilasi osa võtma igakevadisest noorte kultuuriuurijate konverentsist „Noorte hääled“, mis toimub tänavu 21. ja 22. aprillil veebis. Konverentsi eesmärk on pakkuda noortele võimalust oma uurimistööd laiema kuulajaskonnaga jagada ning ärgitada mõttevahetust antropoloogia, etnoloogia, folkloristika ja kultuuripärandi erialadega haakuvatel teemadel. Gümnaasiumi lõpuklasside õpilastele on see omakorda hea võimalus tutvuda lähemalt kultuuriuuringute erialade ja tudengite ning nende tegemistega.

Oodatud on eesti- või ingliskeelsed ettekanded tavapärases akadeemilises või mõnes eksperimentaalses vormis. Ettekande pikkus on 20 minutit, lisaks 10 minutit küsimusteks ja aruteluks. Tutvustada võib valminud uurimisprojekte, aga ka alles uurimisjärgus ideid, mis põhinevad suulisel, kirjalikul ja/või visuaalsel materjalil ning räägivad vanemast pärandist, uue aja nähtustest või hoopis digitaalse infoühiskonna eripäradest. 

Osaleda soovijatel palume hiljemalt 31. märtsiks täita ära ankeet oma ettekande põhiseisukohtade ehk teesidega (kuni 250 sõna) ning kontaktandmetega (nimi, kool, meiliaadress, telefoninumber): . 

Kõik head ideed on teretulnud!

Korraldajad

Anastasiya Fiadotava, Eesti kirjandusmuuseum, folkloristika osakond anastasiya.fiadotava@folklore.ee

Liisi Jääts, Eesti Rahva Muuseum, liisi.jaats@erm.ee 

Saara Mildeberg, Tartu Nefa Rühm, nefa.tartu@gmail.com 

Mari Sarv, Eesti Kirjandusmuuseum, Eesti Rahvaluule Arhiiv, mari@folklore.ee

Ergo-Hart Västrik, Tartu ülikool, eesti ja võrdleva rahvaluule osakond, ergo-hart.vastrik@ut.ee

Tutvustus

Juba aastaid on etnoloogia, folkloristika ja antropoloogiaga tegelevatel tudengitel olnud igal kevadel võimalus oma uurimistööd tutvustada Tartus just noorteadlastele mõeldud konverentsil „Noorte hääled“. 2021. aastal otsustasime konverentsi sihtrühma laiendada, et pakkuda osalemisvõimalust ka kultuuriteemalise uurimistöö teinud gümnasistidele. Kui tudengitele on konverents hea võimalus oma lõputöö ideed laiema publikuga jagada, siis saavad osalevad keskkoolilõpetajad teada, millega etnoloogia, folkloristika, antropoloogia ja kultuuripärandi erialadel õppivad noored üldse tegelevad: ehk toob tulevik neidki samadele radadele.

Millega ning kus noored etnoloogid, folkloristid, antropoloogid ja kultuuripärandi asjatundjad siis õigupoolest tegelevad?

Teatavasti on kultuur kõikjal meie ümber ja eri teemadel oskab mõne sõna sekka öelda igaüks. „Tavainimese“ ja teadlase peamised erinevused on viimase süsteemsus ning kriitiline lähenemine, mis väljenduvad igas etapis: kultuuriprotsesside tekke ja muutumise märkamises, uurimisküsimuste püstitamises, allikakriitilisuses, analüüsis ja tulemuste avaldamises. Näiteks on etnoloogia- ja folkloristikatudengid viimastel aastatel uurinud aktuaalseid nähtusi, nagu internetimeeme, prügisukeldumist, kollektiivset jalgrattasõitu, Tartu ööelu, 1990-ndatel tegutsenud Viru ärikaid, aga ka Tartu koorilaulu ajalugu ja joonistamise tähtsust folkloristlikus uurimises. Oma teemat saab uurida väga erinevatel viisil: arhiiviallikatesse süvenedes või välitöödel inimesi intervjueerides, vaadeldes ja nende tegevusi dokumenteerides.

Üksteisele lähedal seisvat antropoloogiat, etnoloogiat ja folkloristikat saab õppida vastavalt Tallinna ja Tartu ülikoolis. Kui antropoloogia õppekavale saab Tallinnas astuda juba bakalaureusetasemel, siis Tartus on kirjanduse ja kultuuriteaduste bakalaureuseõppes koos etnoloogia, folkloristika, kirjanduse ja teatriteaduse erialad. Magistriõppes on Tallinna ülikoolis võimalik keskenduda audiovisuaalsele antropoloogiale ning Tartu ülikoolis saab sellel õppeastmel kultuuriuuringutega tegelda etnoloogia, folkloristika ja rakendusantropoloogia õppekaval. Mõlema ülikooli õppekavade puhul on oluline osa välitöödel ja praktikal, mis avardavad silmaringi ja aitavad sõlmida kasulikke erialaseid tutvusi. Temaatiliste õpitubade, põnevate väljakutsete ja noorteadlasi kokku toovate ürituste korraldamisel mängivad olulist rolli ka tudengiorganisatsioonid Tartu Nefa Rühm ja Eesti Antropoloogia Ühendus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!