Muhedalt ja mänguliselt mahedast

11. juuni 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Anne Luik paneb igasse väiksesse pihku mungoaidusid, mille saab pärast jutuajamist põske pista. Fotod: erakogu

Eesti maaülikooli emeriitprofessor, kirglik mahepõllumajanduse eestkõneleja Anne Luik on juba 2008. aastast käinud Tartu lasteaedades loodus- ja toidutootmise tarkusi jagamas. Koos põnnidega külvatakse seemneid, jälgitakse taime kasvu, arutletakse mahe- ja tavatoidu üle.

Olen alustanud lastega neljandast eluaastast, ütleb Anne Luik. Üheskoos arutletakse, mida on nii lapsele kui ka taimele vaja kasvamiseks ja arenemiseks. Õpitakse tundma ka organisme, kes on taime ümber.

Tegevus on mänguline, et pisikesed saaksid paremini aru seostest toidutootmises. „Vaatame mitmesuguseid olevusi ja mängime taime kasvu läbi,“ lausub Anne Luik.

Seni on küll kõigile lastele meeldinud ise käed mullaseks teha. Tutvust tehakse ka umbrohtudega ja uuritakse elu kompostihunnikus.

Anne Luik on veendunud, et loodusekogemus varases lapsepõlves paneb aluse väärtushinnangutele kogu eluks.

„Et maailm kestma jääks, tuleb lapsi hoolega harida, sest neist sõltub tulevik,“ sõnab Luik.

Anne Luigel on valminud väikestele lugejatele ka raamat „Porgand Piia seiklused“, mille õpitubades osalenud endale kaasa saavad.

Tartu Ristikheina lasteaia ja Anne Luige koostöö on kestnud kolm aastat.

„Et igapäevaelus räägitakse üha enam mahetoidust, tuleb tarbimisharjumise kujundamist alustada lasteaiaealistest,“ sõnab Ristikheina lasteaia direktor Margot Fjuk. „Koolitustel käsitletakse ka mahe- ja tavatoidu märgistusi. Seda selleks, et laps oskaks ise valida ja saaks suunata lapsevanemat ostma mahesaadusi.“

Lisaks mahetoiduteemale saavad lapsed Anne Luige õpitubades põhjaliku ülevaate ja teadmised puhtast loodusest, ökosüsteemist, taimede ehitusest, külvikordadest, elurikkuse ja maheviljeluse seostest. Anne Luige koolitused on Margot Fjuki sõnul hästi praktilised ja mängulised. Mänguliselt tehti läbi toidu kasvatamise teekond. Lapsed said oma käes hoida taimede seemneid ja ka putukaid ning kuulda putukate kasulikkusest taimekasvatuses.

„See tekitas palju elevust,” märgib Fjuk. 

Lapsed said proovida ka maheherne krõbuskeid, mis maitsesid kõigile väga.

„Ristikheina pere on tänulik Anne Luigele sisukate õpitubade eest. Paljude laste teadmised taimede kasvatamisest ja elutsüklist on ju minimaalsed,“ ütleb Fjuk.

Algselt käis Anne Luik Tartu lasteaialastele tarkusi jagamas õhinapõhiselt. 2015. aastast on linnavalitsus taotlenud projektipõhist toetust PRIA-st ja huviliste ring on laienenud.

„Maheteema on olnud keskne telg, Anne Luik on olnud koolitajaks ja info jagajaks projekti kaasatud õpetajatele ja oma õpitubades lastele,“ lausub tervisespetsialist Ülle Prommik. „Sellest kasvas välja ka Tartu linna toitlustushangetes olev mahetooraine kasutamise nõue. Ilma Anne oskuste ja usuta mahedasse meil seda kõike poleks.“


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!