Mängimine k-tähega

20. aug. 2021 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit
Tiina Kilkson „Karude kihluspidu“.
2021, 24 lk. Illustratsioonid Kristin Cross

Lastekirjanik Tiina Kilksoni 13. lasteraamatus „Karude kihluspidu“ algavad kõik sõnad k-tähega.

Tiina Kilkson on viieteistkümne aastaga kirjutanud kolmteist raamatut, kus kõik sõnad algavad p-, t-, k-, r-, s-, l-, m– või n-tähega. Tänavu juulis ilmus raamat „Karude kihluspidu“, mille juurde kuulub ka töövihik, kus lapsed saavad ise pilte värvida.

Raamatus „Karude kihluspidu“ on trükitähed ja värvilised pildid, töövihikus kirjatähed ja värvitavad pildid. Pildid on raamatule ja töövihikule joonistanud Kristin Cross, kelle arvates oli see töö tore. Raamatu illustreerimine oli talle esmakordne väljakutse ja ta sai sellega hästi hakkama.

„Karude kihluspeo“ on trükkinud Tallinna Raamatutrükikoda. Raamat ning töövihik on 24 lehekülge paks.

Raamatus ja töövihikus on sarnane tekst. Jutt käib sellest, kuidas kaheksased kaksikud, karupoisid Kalle, Kusti, käisid kuuestel karukestel Katil ja Kadril kosjas ning kuidas karud kirikus kihluvad. Selles raamatus algavad kõik sõnad k-tähega. Et sellises stiilis kirjutada, kasutab Tiina Kilkson palju kirjavahemärke ja liitsõnu.

Tegemisel on „Kehalise kasvatuse lauamäng“, kus ka kõik kehalise kasvatuse harjutused algavad k-tähega. Plaanis on toota see Eestis.

Kujunduse on lubanud lauamängule teha moekunstnik Anu Hint. „Kehalise kasvatuse lauamängus“ saab silmad kinni koguda punkte. Igale numbrile vastab võimlemisharjutus, mida tuleb mängu käigus teha. „Kehalise kasvatuse lauamängust“ tuleb loodetavasti tore mäng, kus lapsed saavad ennast liigutada. Mäng on plaanis toota 2022. aastal, praegu käib mängujuhendi tegemine, mis tuleb tõlkebüroo abiga ka inglise ja vene keeles.

Tiina Kilkson armastab ühetähejuttude kirjutamist. Tema sõnul on see nagu põnev mäng, kus tuleb kombineerida ja mõelda, et jutt tuleks ladus, lastepärane, lõbus ja kaasakiskuv. Viimastel aastatel on OÜ Ühetähejutud tootmisse lisandunud lauamängud. OÜ Ühetähejutud on Tiina Kilksoni firma, mis tegeleb kirjastamisega ja on asutatud 2. aprillil 2019.

Tiina Kilksonit saab kutsuda lasteaeda ja kooli oma raamatuid ja lauamänge presenteerima ja lastega mängima. Lasteaedades ja koolides esinemise kogemust on tal juba 11 aastat ning lapsed on kirjaniku ja ettevõtja alati rõõmsalt vastu võtnud.

2013. aastal korraldas Tiina Kilkson üle-eestilise sõnavigurite võistluse, kus lapsed said proovida ühetähejuttude kirjutamist. Töid laekus üle 3000. Sõnavigurite võistlus leidis aset koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!