„Noored kooli“ programm värbab seni suurimat lendu

17. sept. 2021 Gerda Urres SA Noored Kooli värbamisjuht - Kommenteeri artiklit
Gerda Urres.

Programmi „Noored kooli“ suur eesmärk on vähendada hariduslikku ebavõrdsust. Paljud võivad siinkohal küsida, kas Eesti igas nurgas ei saa juba väga head haridust.

PISA testide järgi oleme tõesti maailma tipus. Samas jääb praegu iga viies õpilane vaid põhiharidusega ning see piirab tema edasisi valikuid ja eneseteostusvõimalusi. On koole, kus 96% lastest omandab keskhariduse, aga on ka koole, kus rohkem kui pooled lapsed jäävad põhiharidusega. Just nendesse koolidesse, mille õpilastel on suurem tõenäosus piirduda põhiharidusega, asuvadki tööle „Noored kooli“ programmis osalejad.

„Noored kooli“ programmis osaleja on motiveeritud ja võimekas kõrgharitud inimene, kes läbib põhjaliku ettevalmistuskoolituse ning arendab pidevalt oma õpetamisoskusi kahe aasta vältel, läbides intensiivse koolitusprogrammi ja töötades samal ajal täiskoormusega õpetajana. Õpetamisel pöörab ta erilist tähelepanu õpilaste õpipädevuste arendamisele ehk õppimist toetavate teadmiste, oskuste ja hoiakute kujundamisele.

Iga „Noored kooli“ osaleja lähtub oma töös uskumusest, et kõigi inimeste võimekus ja õppimisvõime on arendatav. Nii toetab ta seda, et õpilane areneks elukestvaks iseseisvaks õppijaks ning oleks valmis tegema teadlikke valikuid oma edasise elu ja õpingute kohta.

Lisaks annab iga osaleja oma panuse koolikeskkonna arendamisse. Programmi teisel aastal viib ta koostöös kolleegide ja koolikogukonnaga ellu mõjusa ja tõenduspõhise koosloomeprojekti, mis on suunatud õpilaste edasiõppimise toetamiseks. Projekt võib keskenduda näiteks konkreetse õpipädevuse arendamisele ühes kooliastmes või terves koolis.

Kuni 2019. aastani on „Noored kooli“ programmiga liitujate arv olnud üsna stabliine – igas lennus alustas 20–30 inimest. 2019. aasta sügisel otsustasime Heateo haridusfondi toel kasvatada programmis osalejate arvu samm-sammult kuni kaks korda, et jõuda veel rohkemate õpilasteni üle Eesti.

Kui iga „Noored kooli“ osaleja õpetab keskmiselt sadat õpilast, siis kaks korda suurem lend annab võimaluse mõjutada veel umbes 3000 õpilase tulevikku. Oleme selle eesmärgi suunas liikunud: 2020. aastal alustas oma teekonda programmis 38 ning tänavu juba 41 inimest. Nüüd avasime kandideerimise programmi 16. lendu, mis alustab koolides tööd 2022. aasta septembris. Meie eesmärk on, et see lend oleks veelgi suurem – kuni 60 osalejat.

Programmi kasv ei tähenda sugugi, nagu vähendaksime ootusi kandideerijate kvaliteedile. Programmiga liitujatelt ootame jätkuvalt väga kõrget motivatsiooni ja tugevat missioonitunnet panustada haridusse ning potentsiaali saada mõjukaks haridusvaldkonna eestvedajaks. Hindame kandidaatide sotsiaalseid pädevusi, kriitilise mõtlemise oskust ja eneseanalüüsivõimet. Ka meie koolituse ja toe süsteem on saanud lisaressursse, et arendada osalejate õpetamis- ja eestvedamisoskust kaheaastase programmi vältel.

Kuna Eestis on endiselt liiga palju lapsi, kes ei saa väga head haridust, kutsun kõiki võimekaid kõrgharitud inimesi, kes ei tööta õpetajana, liituma programmiga, et anda oma panus Eesti noorte tulevikku.

„Noored kooli“ programm ootab kandideerimisavaldusi igas vanuses inimestelt, kellel on kõrgharidus (v.a õpetajahariduse magistrikraad) ning kes on valmis töötama ühes programmi partnerkoolis vähemalt kaks aastat. Esimene kandideerimistähtaeg on 17. oktoobril. Loe programmist lähemalt ja kandideeri „Noored kooli“ kodulehel www.nooredkooli.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!