Teadlaste ÖÖ Tartu Kivilinna koolis
AHHAA teaduskeskuse korraldatud Teadlaste Öö festivali raames toimus Tartu Kivilinna koolis 20.‒24. septembrini palju põnevat.
Selle aasta festivali peateema oli toit ja kõik, mis sellega seotud: mõttetoit, toidu mõju keskkonnale, ühiskonnale ja inimesele, toidu tootmine, käitlemine ja pakendamine, toidu raiskamine ja toidujäätmed.
Tundides toimusid arutelud selle üle, miks meile on üldse toitu tarvis, mida kujutab endast toidupüramiid ning kuidas toituda tervislikult.
Saadi teada, kuidas on Eesti toit 19. sajandist tänapäevani muutunud ja missuguseid toidu töötlemise viise me toidu valmistamisel kõige rohkem kasutame.
Toidublogija Mari-Liis Iloveri abil murdsime toitumisega seotud müüte sellest, kas kartulite söömine teeb ikka paksuks, kas kõik süsivesikud on siiski pahad ja kas tõesti peaksime sööma ainult tervislikke toite. Saime palju uut ja põnevat teada toidust, mida iga päev sööme.
Väga põnev sündmus oli teadusratta tulek meie kooli õuealale. Viidi läbi väga põnevaid ja vaatemängulisi katseid. Eriti vahva oli, et õpilased said ka ise katsetes osaleda.
Väga oluline teema oli toidu raiskamine. Üheskoos püüdsime leida võimalusi ja lahendusi, kuidas saaksime oma kodudes toidu äraviskamist vähendada. Õpilased said testi abil teada, kui targalt nemad toitu tarbida oskavad.
Terve nädala jooksul said õpilased osa võtta ka joonistusvõistlusest „Minu lemmiktoit“.
Teadlaste Öö festival Tartu Kivilinna koolis pakkus põnevust ja tegutsemislusti kogu kooliperele.