Erasmuse toetuste taotlemine muutus koolidele lihtsamaks

8. okt. 2021 Kristel Kaljuvee Erasmus+ ja Euroopa solidaarsuskorpuse agentuuri tulemuste levi spetsialist - Kommenteeri artiklit

Uus Erasmus+ periood tõi muu hulgas kaasa muudatuse, mis aitab koolidel toetustele kergemini ligi pääseda ning annab neile mitmeks aastaks õpirännete osas kindlustunde. Koolidel on nüüd võimalik taotleda Erasmuse akrediteeringut ja saata individuaalsele õpirändele lisaks õpetajatele ka õpilasi. Eestis on akrediteeringu pälvinud juba kaks kooli: Viimsi kool ja Tartu Jaan Poska gümnaasium.

Mõlemad koolid on varem aastaid Erasmuse võimalusi kasutanud, kuid seni on õpirändamas käinud vaid õpetajad. Alates tuleva aasta kevadest tahavad nii Viimsi kool kui Poska gümnaasium välismaale läkitada ka õpilasi. Akrediteeringuga on neile järgmise seitsme aasta jooksul õpirännete jaoks ka rahastus tagatud ning uusi projekte kirjutada ei ole vaja.

„Meie õpetajad on õpirände partnerite leidmisel olnud väga aktiivsed,“ rääkis Viimsi kooli arendusjuht, õpetaja ja Erasmus+ projektijuht Kirke Kobi. Viimsi kooli 130 õpetaja seas viidi läbi küsitlus, kus kõik, kel on energiat lastega välismaale minna, said sellest märku anda. Kobi sõnul on paljud õpetajad ja ka õpilased juba praegu endale sihtkoha leidnud. „Näiteks matemaatikaõpetaja viib huvilised noored Küprosele matemaatika suvekooli Euromath. Tegemist on matemaatikat ja teadust populariseeriva noortekonverentsiga, mille eesmärk on tõsta õpilastes huvi matemaatika vastu ja pakkuda neile uut väljundit matemaatikaga tegelemiseks,“ sõnas Kobi. „Õpilasesindus soovib minna külla oma partnerkoolile ja keeleõpetajad on samuti projekte välja valinud toetamaks laste keeleõpet ja laiendamaks nende silmaringi.“ Kobi sõnul on õpirändevõimalus suur motivatsioon kogu kooliperele.

Veel selle kalendriaasta jooksul läheb Viimsi koolist Erasmuse kaudu Euroopa eri koolidesse töövarjuks 24 õpetajat. „Õpetajate seas on see alati oodatud sündmus ja nad on väga motiveeritud teistes koolides teadmisi vahetamas käima,“ ütles Kobi. Viimsi koolil on veel tore traditsioon, et pärast õpirändeid korraldab projektijuht Kirke Kobi Kogemuste koja, kus rändel käinud õpetajad jagavad reisilt saadud kogemusi kogu kollektiiviga, vaadatakse fotosid, räägitakse partnerkooli eripäradest ja edulugudest. Oma reisidelt saadud heade kogemuste jagamise kombe plaanib kool sisse viia ka õpirändel käinud õpilastele.

Ka Poska gümnaasiumi õpetajad on alati õpirändelt sära silmis tagasi tulnud, ütles kooli üks õppejuhtidest ja välisprojektide vedaja Lembi Loigu. „Õpetajate jaoks on see hästi värskendav kogemus, eriti kui koolitus ise on samuti suurepärane,“ rääkis Lembi Loigu. „Eks tuleb ette ka keskpäraseid koolitusi, aga kogemus ja käimine loeb juba ise väga palju ja mõjub õpetajale hästi.“

Loigu sõnul aitab välismaal käimine ja eri riikide koolisüsteemis töötavate kolleegidega suhtlemine koduse koolielu üsna hästi konteksti lükata. „Suur pilt aitab näha, et Eesti haridussüsteem liigub õiges suunas ja on probleeme, millega Eestis maadlema ei pea,“ selgitas ta ning tõi näite, et Eesti koolides ei ole tohutut bürokraatiat ning meie koolid on autonoomsed ja õpetajaid usaldatakse.

Poska gümnaasiumi õpetajad on viie aasta jooksul käinud näiteks Maltal, Itaalias, Islandil, Portugalis, Iirimaal, Austrias ja veel mitmes teises riigis. Poska koolis on samuti tavaks, et õpirändelt naasnud õpetajad jagavad oma kogemusi kolleegidega.

Akrediteeringu taotlemine ei olnud kontimurdev kummagi kooli jaoks ning näiteks Poska gümnaasiumil õnnestus taotluse kirjutamine ühendada kooli arengukava väljatöötamisega. „Akrediteeringu taotlusele antud tagasiside oli väga oluline ka arengukava jaoks, sest kooliväliste ekspertide kriitika aitas meid edasi mõlemal juhul. Kaks kärbest ühe hoobiga,“ rõõmustas Loigu. Suur boonus on ka see, et igal aastal ei pea eraldi projekte kirjutama.

Nii Kirke Kobi kui ka Lembi Loigu soovitavad teistelgi koolidel akrediteeringut taotleda, sest see annab kindlustunde ja mõjub õpetajatele ja õpilastele innustavalt. Ühtlasi on Erasmuse akrediteering ka kvaliteedimärgis – selle pälvinud õppeasutused on usaldusväärsed ja panustavad oma inimeste heaolu ning pädevuste tõstmisesse.

Erasmus+ akrediteeringut saab taotleda korra aastas sügiseti. Järgmine taotlustähtaeg on 19. oktoobril. Akrediteeringu kohta saab lisainfot Erasmus+ ja Euroopa solidaarsuskorpuse agentuurilt ja veebilehelt www.eeagentuur.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!