Novembris algab taas NaNoWriMo ehk rahvusvaheline kirjutamiskuu

12. okt. 2021 Eesti Noortekirjanduse Ühing - Kommenteeri artiklit

Kirjanikuks 30 päevaga ehk Mis on rahvusvaheline kirjutamiskuu?

1. novembril algab juba üle 20 aasta kestnud rahvusvaheline romaanikirjutamiskuu (NaNoWriMo ‒ National Novel Writing Month), kus osalejad on võtnud vastu väljakutse kirjutada ühe kuu jooksul romaan. 30 päeva, 50 000 sõna ehk 1667 sõna päevas

NaNoWriMo ei ole romaanivõistlus. Puuduvad nii žürii kui ka auhinnad. Võitja on osaleja, kes suudabki 30 päeva jooksul kirjutada 50 000 sõna ja on seeläbi astunud esimese sammu oma romaani avaldamise suunas. Väljakutse on mõeldud kõigile. Eelkõige on see üleskutse aga inimestele, kes on mõelnud, et nad tahaksid kirjutada, aga ei leia kunagi aega sellega tegelda või ei ole osanud alustada.

Osalema on oodatud ka kirjutamishuvilised õpetajad ja õpilased. Kui klassis on õpilane, kes on andekas loovkirjutamises, siis võib NaNoWriMo olla tema jaoks just see õige hüppelaud kirjanikuellu. See on hea võimalus istuda ühe laua taga juba avaldatud kirjanikega ning saada ainulaadne kogemus. Enese proovilepanek on see ka juba avaldatud kirjanike jaoks. Tänu NaNoWriMole on avaldatud mitmeid tuntud romaane nii välismaal kui ka Eestis.

2020. aastal võttis kirjutamisest osa pool miljonit inimest üle maailma. Eestis osaleb rahvusvahelisel romaanikirjutamiskuul iga aasta mõnikümmend inimest. Kõige aktiivsemad osalejad on Tartus ja Tallinnas. Varasematel aastatel on toimunud regulaarsed kokkusaamised, kus peale kooskirjutamise ka tutvuti ja motiveeriti üksteist. Praegu on kõik kohtumised virtuaalsed.

Koolitused

Sel aastal toimub suurem NaNoWriMo tutvustav veebiüritus Eesti Noortekirjanduse Ühingu kaudu ja Eesti Kultuurkapitali toetusel. Koolituse „Kirjanikuks 30 päevaga“ eesmärk on tutvustada Eesti kirjutamishuvilistele, kuidas on võimalik ühe kuuga kirjutada oma esimene romaan ning seeläbi astuda esimene samm kirjanikuks saamisel. Koolitust viib läbi kümneaastase kogemusega NaNoWriMol osaleja ja Lõuna-Eesti piirkonnaesindaja (municipal liaison) kirjanik Tuuli Tolmov ning see toimub 1. novembril.

Eesti Noortekirjanduse Ühing viib kirjutamiskuuga seoses läbi veel kaks koolitust. 15. novembril räägib Ene Sepp käsikirja toimetamisest ja 8. detsembril jagavad kogemusi isekirjastamise vallas Heli Künnapas, R. K. Topkin ja Koidu V. G Ferreira.

NaNoWriMo ametlik koduleht asub https://nanowrimo.org, kus on võimalik teha endale kasutaja, et hoida tulevasel romaanil kätt pulsil ning suhelda oma piirkonnas ja üle maailma osalejatega. Lisainfot on võimalik küsida ka eestikeelsest Facebooki-grupist NaNo Eesti, mis on aktiivsem kui NaNoWriMo lehel olev Eesti grupp. Teavet koolituste toimumise kohta jagab Eesti Noortekirjanduse Ühingu Facebooki-leht.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!