Teemapäev ERM-is tutvustab kaasavat disaini

29. nov. 2021 Eesti Rahva Muuseum - Kommenteeri artiklit
Näitus „Kaasav ELU“ on avatud 10. jaanuarini. Foto: Anu Ansu.

3. detsembril, rahvusvahelisel puuetega inimeste päeval toimub ERM-i osalussaalis avatud näitusel „Kaasav ELU“ teemapäev koos giidituuriga, tehakse kirjeldustõlke peatus Miljard Kilgi ülevaatenäitusel ning lisandub hariv filmiprogramm. Päeva eesmärk on juhtida tähelepanu puuetega inimeste õigustele ning probleemidele elu eri valdkondades.

Näituse „Kaasav ELU“ kuraatorid on Tiia Artla ja Jana Kadastik Tallinna Ülikoolist,  ERM-i koostööpartneriteks on Eesti Pimedate Liit ja kirjeldustõlke rännaku viib läbi koguhoidja Siret Saar (ERM).

Päev on pühendatud rahvusvahelisele puuetega inimeste päevale, näitus ja teemapäeva programm on mõeldud kõigile huvilistele, kuna näitusel „Kaasav elu“ ja „Kohtumised“ on palju sensoorseid eksponaate ja audiolugusid.

Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Jakob Rosin sõnas: „On hea meel tõdeda, et aina enam ligipääsetavust jõuab kultuuri ja muuseumiruumi. Kaasav elu on ideaalne näide, kuna kaasab ühelt poolt nägemispuudega inimesi, pakkudes ligipääsetavat muuseumikülastust, ning samas aitab nägijatest külastajatele selgitada nägemispuudega inimeste igapäevaeluga seotut.“ 

3. detsembril toimub

  • Kl 12.30 teeb Miljard Kilgi näitusel kirjeldustõlget Siret Saar (tuuri ajal pääs näitusele tasuta).
  • Kl 13 teeb ERM-i giid Anti Lillak tuuri vaegnägijatele näitustel „Kaasav ELU“ ja „Kohtumised“.
  • Kl 11–17 filmiprogramm näituse „Kohtumised“ ees

Näitus „Kaasav ELU“ annab ülevaate, kuidas Tallinna Ülikooli eri erialade üliõpilased rakendavad interdistsiplinaarselt oma teadmisi, luues kasutajasõbralikke õppevahendeid, mis on ühteaegu universaalsed ja rakendatavad laiemas sihtgrupis, sealjuures arvestavad ka eri erivajadustega. Külastajad saavad loodud õpivahendite, näiteks taktiilsete raamatute kaudu ise kogeda, kuidas nägemispuudega inimesed saavad aimu, milline on üks õige karu või kuidas õppida aastaaegasid.

Näitusel „Kaasav ELU“ jagatakse informatsiooni mitmel tasandil: ekraanidel, plakatitel ja QR-koodi kasutades. Näitusel esitletakse ka juba teostatud lahendusi. Selline ülesehitus peaks kutsuma külastajat kaasa mõtlema, kuidas rakendada kaasava disaini põhimõtteid, et luua ligipääsetavat keskkonda, (õppe)vahendeid jm, mis oleks nii universaalsed kuid kohandatavad individuaalsetele vajadustele. Näituse külastajale on pakutud võimalus vaadata, kuulata ja otsustada: kas ja kuidas saab luua ligipääsetavaid keskkondi ning leida vastus küsimusele „Kas erivajadus on ikka eriline?“.

Näitus „Kaasav ELU“ on avatud kuni 10. jaanuarini kolmapäevast pühapäevani kl 10–18. Sissepääs näitusele kuni 31.12.2022 püsinäituse „Kohtumised“ tasuta piletiga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!