Õpilased käsitlesid meeme luues tööga seotud probleeme

19. jaan. 2022 Tallinna Ülikool - Kommenteeri artiklit
Eesti naine otsimas normaalse palgaga tööd. Rebekka Paas ‒ Kumu 13+ kunstistuudio, juhendaja Triinu Jürves.

Tallinna Ülikooli „Soolise palgalõhe vähendamise“ projekt koostöös Eesti kunstikoolide iidu ja Pärnu Kunstide Kooliga korraldasid õpilastele meemikonkursi „KUNST + TÖÖ = MEEM“.

Meemikonkursi fookuses oli töö, sellega seotud arusaamad ja probleemid: palk; väärtus; raske töö; lihtne töö; kallis või odav töö; meeste töö, naiste töö; lapsed ja töö; prestiižne töö; töö, mida keegi teha ei taha; tööpuudus; suur töökoormus jne. 

Kunst tõstatab ühiskonnas sageli teravaid ja valusaid probleeme. Õpilaste ülesanne oli kunstiteosed meeme luues ühendada tööteemaliste vanasõnade, rahvatarkuste või tähelepanekutega.

Konkurss oli suunatud kahele kooliastmele: 5.‒9. klassile ning gümnasistidele. Kokku laekus 285 tööd 23 üldharidus- ja huvikoolist. 

Eesti kunstikoolide liidu infojuhi Rita Proosi sõnul oli nii väga humoorikaid ja teravaid meeme kui ka ühiskonnakriitilisi ning isegi kurva alatooniga töid. „Sellised konkursid annavad täiskasvanutele suurepärase võimaluse vaadata elu läbi noore inimese silmade: kuidas nemad seda maailma ning selle probleeme tajuvad,“ lisas Proos. „Konkurss oli meie hinnangul väga edukas, tööd põnevad ning osavõtjaid tõesti erinevatest Eestimaa koolidest.“

Žüriisse kuulusid Eesti kunstikoolide liidu ja Pärnu Kunstide Kooli esindajad, TLÜ „Soolise palgalõhe vähendamise“ projekti esindajad ning kunstnikud Fideelia-Signe Roots ja Piret Räni.

Tallinna Ülikooli projekti „Soolise palgalõhe vähendamine“ kommunikatsioonijuht Barbi Pilvre rõõmustas rohke osavõtu üle ning rõhutas, et  töö ja soolise ebavõrdsuse probleemist oli hästi aru saadud ning seda osati ka meemides käsitleda. „Lisaks meid huvitavale ebavõrdsuse teemale oli  palju vaimukaid meeme, mis mõtestasid tööga seotud teemasid eri vaatenurkadest, nagu rahvus ja töö, kool kui töö, vaba aeg ja töö.“

Žürii hinnangul oli paremikku välja valida keeruline, sest õpilaste tööd olid ühtlaselt kõrge tasemega. Teravmeelselt ja vaimukalt olid omavahel seotud kunstiteosed ja tekst. Sellest tulenevalt ei antud välja kohti, vaid mõlemast vanusekategooriast viis žürii lemmikut saavad eripreemia.

5.‒9. klass

Rebekka Paas ‒ KUMU 13+ kunstistuudio, juhendaja Triinu Jürves

Anna Linda Teras ‒ KUMU 13+ kunstistuudio, juhendaja Triinu Jürves

Mia Davis ‒ KUMU 13+ kunstistuudio, juhendaja Triinu Jürves

Iks ‒ Iisaku Kunstide Kool, juhendaja Kaja Tina

Hanna Suik ‒ Melliste kool, juhendaja Gärry Keerdo

10.‒12. klass:

Kaupo Tiirik ‒ Türi Ühisgümnaasium, juhendaja Aave Päeva

Anni Roos ‒ KUMU 13+ kunstistuudio, juhendaja Triinu Jürves

Aksinja D ‒ Jõhvi gümnaasium, juhendaja Tairi Karafin

D. D ‒ Jõhvi gümnaasium, juhendaja Tairi Karafin

Katarina Nogteva ‒ Pärnu Kunstide Kool, juhendaja Silvia Nõukas

Näitusele esitatud kõiki töid saab vaadata virtuaalsel näitusel TLÜ projekti „Soolise palgalõhe vähendamine“ koduleheküljel, Eesti kunstikoolide liidu kodulehelt ja SIIT.

Uuringu „Soolise palgalõhe vähendamine“ tellis ja seda rahastab Eesti Teadusagentuur Euroopa Regionaalarengu Fondist programmi RITA kaudu. Uuring valmib sotsiaalministeeriumi eesmärkide elluviimiseks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!