Koolirahu linn 2022/2023. õppeaastal on Paide

14. veebr. 2022 Lastekaitse Liit - Kommenteeri artiklit
Foto: Andrus Kopliste

Lastekaitse Liit ühes partneritega valis seitsme kandidaadi vahel välja uue tuleva õppeaasta koolirahu linna, milleks sai Paide.

Veebruari alguses kutsus Lastekaitse Liit kohalikke omavalitsusi kandideerima aasta koolirahu linna või valla tiitlile, et juba 1. septembril kuulutada üheskoos välja üle-eestiline koolirahu. 7. veebruariks oli kandideerimisavaldust täitnud seitse omavalitsust.

Žürii, kuhu kuulusid koolirahu partnerite esindajad haridus- ja teadusministeeriumist, Eesti Õpilasesinduste Liidust, MTÜ-st NÜ TORE, Integratsiooni Sihtasutusest, SA Kiusamisvaba Koolist, Vaikuseminutitest ning esmakordselt ka Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadikud, olid väga raske valiku ees, sest kõik omavalitsused olid väärt kandma koolirahu linna või valla tiitlit.

Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala sõnul peaks koolirahu olema mõtteviis ja ellusuhtumine, mida hoitakse südames kogu õppeaasta vältel. „Koolirahu, nagu ka sisemine rahu, algab meist endist: igast lapsest ja täiskasvanust, perest, aga ka kogukonnast. Seda ei saa lihtsalt anda, vaid see tekib koostegemise rõõmust ja teineteise mõistmisest. Koolirahu algab südamest, ja seda toredam on, et sel aastal tähistame seda Eestimaa südames Paides,“ ütles Ojala.

Rõõmuteate 2022/2023. õppeaasta koolirahu linna tiitlist andis Paide linnale edasi Koolirahu Siil, kes helistas abilinnapea Piret Moorale ja avaldas soovi tulla külla. „Meile on kõik siilid väga oodatud,“ oli Moora esimene reaktsioon. Kui Siil teemat täpsustas, kõlas abilinnapea suust „Hurraa!“ ning tõdemus, et rõõmusõnum tegi Paide linna päeva ilusamaks!

„Meil on koolirahu linna tiitli saamise üle ääretult hea meel, kuna see teema on meile kogukonnana hästi oluline, mis puudutab laste turvalisust, heaolu ja õpikeskkonda. Lisaks sobib tiitel südamelinnana tuntud Paidele väga hästi,“ ütles Paide abilinnapea Piret Moora. „Kui Eestimaa südames on rahu, kiirgab see ka mujale Eestimaa otsadesse. Eesti on täpselt nii tugev, kui tugev on tema vereringe, ja tervis nii hea, kui hästi töötab tema süda.“

Koolirahu partnerid tänavad kõiki omavalitsusi, kes kandideerisid 2022/2023. õppeaasta koolirahu linna tiitlile ning tunnustavad nende pingutusi, et iga nende linna või valla koolipere liige tunneks end koolikogukonna olulise liikmena.

Üle-eestilist koolirahu on kuulutatud välja juba enam kui 20 aastast eesmärgiga märgata ja toetada kõiki, kes oma kooliteed käies vajavad turvalist koolikeskkonda, lihtsat ja segamatut koolirõõmu. Et ühtegi päeva ei eksiks kiusu ja vägivalda, vaid kooliseinte vahel valitseksid sallimine, üksteisest hoolimine, austus ja toetav meeleolu. 

Varasemalt on koolirahu kuulutatud välja Tallinnas, Tartus, Põltsamaal, Viljandis, Valgas, Narvas, Pärnus, Põlvas, Rakveres, Elvas, Jõgeval, Sillamäel, Kuressaares, Türil, Hiiumaal, Võrus ning 2021/2022. õppeaastal tehti seda Keilas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!