Hakkame LAK-õppe tunde salvestama!

14. apr. 2022 Maret Vandel Tallinna Mustjõe Gümnaasiumi 1. klassi kümblusõpetaja - Kommenteeri artiklit
Interaktiivse tahvli kasutamine keelekümblustunnis. Kaader Maret Vandeli videost „Näiteid LAK-õppe tundidest“. Kuvatõmmis

Lõimitud aine- ja keeleõpetus (LAK-õpe, keelekümblus) on üks parimaid viise eesti keele õpetamiseks. Paraku teavad paljud õpetajad LAK-õppest veel napilt ja vähesed on saanud käia LAK-õppe tunde vaatamas. Kuidas siis näidata LAK-õpet õpetajatele, kes õpetavad eesti keelt mitmekultuurilises klassiruumis? 

Näen ühe lahendusena LAK-õppe tundide videosalvestusi, mida saab igaüks veebist vaadata. Kutsun aktiivseid õpetajaid üles LAK-õppe kuul koostööd tegema ja osalema autoritena videote sarjas „Näiteid LAK-õppe tundidest“. Selline näitmaterjalide kogu õpetamisest mitmekultuurilises klassisoleks abimaterjal kaeestikeelsete koolide õpetajatele vene- või ukrainakeelsete laste õpetamiseks. Olen kindel, et lühikeste tunnivideote filmimine ei käi ühelegi õpetajale üle jõu.

Arvan, et kõige parem oleks võtta videosse oma LAK-õppe tundide neid lõike, kust on näha, kuidas keelekümbluse meetodeid kasutatakse ja kuidas lapsed need vastu võtavad (eesmärgistamine ja/või reflekteerimine, interaktiivse vahendi kasutamine, loetu mõtestamise võtted, aktiivõppe võtted, juhtimisvõtted, sõnavara laiendamise mängulised võtted, keeleõpe liikumistunnis; keeleõpe õuesõppes jne).

Valminud videoklipid palun saata aadressil maret.vandel@mjg.ee kuni 01.06.2022. Parimad videod avaldatakse haridus- ja noorteameti kodulehel. Täiendava info saadame koolidele aprillikuu jooksul. 

Lisan kolleegide innustamiseks näitena nutitelefoniga filmitud videosalvestuse rutiintegevustest interaktiivse tahvliga ja aktiivõppemeetoditest ainetundides: https://youtu.be/fkmjIRZv9tY.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!