Loodushariduskeskuste õppeprogrammid – võimalus mitmekesistada koolitööd

1. apr. 2022 Angelika Verš KIK-i projektikoordinaator - Kommenteeri artiklit
KIK-i toel on aastate jooksul loodusteadmisi saanud juba enam kui 500 000 last. Foto: KIK

Keskkonda ja loodust väärtustavat ning hoidvat suhtumist tuleb kujundada järjepidevalt juba maast madalast. Me ju hoiame ja kaitseme seda, mida tunneme ja armastame. Seetõttu avab Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) 4. aprillil taas haridusasutustele toetuse, et pakkuda lasteaedadele ja põhikoolidele võimalust osaleda loodus- ja keskkonnahariduskeskuste õppeprogrammides 2022/2023. õppeaastal. 

Laste jaoks on oluline positiivne emotsionaalne õpe ning õppevõimaluste mitmekesisus. Lisaks loodusteaduslikele õppeainetele on riiklikus õppekavas käsitletud keskkonna ja säästva arenguga seotud teemasid ning õpikeskkonna rikastamist väljaspool kooli toimuvate tegevustega. Kõike eelnevat saavadki õpilased keskkonnahariduskeskuste õppeprogrammides osaledes, samuti on see hea võimalus koolitööd mitmekesistada.

Eestis on üle saja keskkonna- ja loodushariduskeskuse, kus pakutakse eri vanuseastmetele aktiivõppeprogramme. Kokku on neid ligi 150. Kvaliteetse ja huvitava õppeprogrammi läbiviimisel kasutatakse eri aktiivõppemeetodeid, näiteks loodusretked, grupitööd, katsed, meeltega tunnetamised, liikide määramised, vaatlused jms. Lisaks loodusteaduslikele alustele saavad õpilased programmidest oskused ja positiivse suhtumise loodusesse ning arusaama inimeste ja looduse vahelistest suhetest.

Kuidas leida sobiv õppeprogramm?

Keskkonnaameti eestvedamisel on koondatud kõik keskkonnaharidust puudutav keskkonnaharidus.ee portaali. Sealt leiab nii keskused, õppeprogrammid kui ka õppematerjalid. Õppeprogrammide alamlehelt saab otsida sobivat programmi nii teema, sihtgrupi kui ka maakonna järgi. Valikut saab kitsendada keele, hinna ja grupi suuruse alusel.

Programme valides tasub tähele panna muraka märgist. Tagamaks keskkonnahariduse ühtlane ja kvaliteetne tase, käivitus 2020. aasta kevadel Eesti Keskkonnahariduse Ühingu eestvedamisel keskkonnahariduse õppeprogrammide kvaliteedi hindamine. Praeguseks on selle läbinud 68 keskuse 1036 programmi, millest 672 on saanud muraka märgise ehk kvaliteedimärgise. See tähendab, et programm on terviklikult läbi mõeldud ja õppekäiguks hästi ette valmistatud.

Säästlik ja läbimõeldud planeerimine

Õppekäigu sihtkohaks soovitame valida lähima ja õppetööga kõige paremini haakuva looduskooli või keskkonnahariduskeskuse õppeprogrammi. Samuti tuleb jälgida nende planeerimisel vahendite säästlikku kasutamist, st soovitame väikesed klassid liita võimalusel üheks õpigrupiks. Võimalusel tuleks sõiduks kasutada mitme rühma/klassi peale ühte bussi või hoopis ühistransporti. Transpordikulude minimeerimiseks pakuvad mitmed keskused võimalust viia õppeprogramm läbi lasteaia või kooli ümbruses, tulles ise kohapeale. 

Kuna KIK-i toetuse abiga on programmides osalevate klasside ja õpilaste arv aasta-aastalt kasvanud, kuid toetusraha on jäänud samaks või isegi vähenenud, on sellel aastal toetus 200 eurot ühe rühma/klassi/õpigrupi kohta. Nii saame anda loodushariduse kogemuse võimalikult paljudele. 

KIK-i toel on aastate jooksul loodusteadmisi saanud juba enam kui 500 000 last, kes on lasteaia või kooli eestvedamisel mõnes õppeprogrammis osalenud. Üksnes eelmisel aastal osales 4245 programmis 79 777 last. Eriti hea meel on, et tagasiside põhjal hindavad nii õpetajad kui õpilased vahetuid kogemusi pakkuvaid ja koolis õpitut kinnistavaid õppeprogramme kõrgelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!