Tsentrist sai abi 15 õpilasfirmat 

1. apr. 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Võrumaa KHK puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskusest Tsenter sai sel aastal abi 15 õpilasfirmat, kes arendasid puidust tooteid. Nende seas olid lisaks lõunaeestlastele ka Pärnu ja Tallinna noorte ettevõtted.

„Aitasime neid tootearenduses, prototüübi valmistamisel ja esimese partii tootmisel,“ rääkis Tsentri turundusjuht Hille Lillemägi. Õpilasfirmadele oli kogu abi tasuta, kuid eduka müügi puhul peavad nad iga järgneva partii tellima turuhinnaga kas Tsentrist või mujalt või ise tegema.

Enim tegutses Tsentris õpilasfirmasid Põlva Gümnaasiumist, lisaks Võru kahe kooli õpilasfirmadele said keskusest sel aastal abi ka Pärnu Koidula, Tallinna saksa ja Audentese gümnaasiumi ettevõtlikud õppurid. 15 Tsentrist abi saanud õpilasfirma seas oli tänavu esmakordselt kaks Võrumaa Kutsehariduskeskuse ettevõtet. Tiksixi loojad on neli VKHK majutusteeninduse 2. kursuse neidu, kelle tööna valmisid kiiksuga kellad. Ettevõtte Rebanner 2.0 moodustasid kolm noormeest eri erialadelt. Nende toode oli reklaamstend. 

Tsentri ja õpilasfirmade kolm aasta tagasi alustatud koostöös on üle 20 noorte ettevõtte saanud keskusest abi. Põlva Gümnaasiumi valikainete õpetaja ja õpilasfirmade juhendaja Kaia Tamme sõnul on koostöö tihenenud iga aastaga. Tänavu Võru laadal said kuus tema juhendatud firmat väga hea müügitulemuse. 

Tsenteriõpilasfirmade mentorKaido Mäesalu ütles, et laat on nagu eksam, kus selgub, kas ja kuidas tegijail õnnestub oma tooteid müüa.Laatadelkogetakse eduelamust ja need suurendavad huvi tegutseda, lisas Tamm. Tema sõnul tunnistavad õpilased, et programmi läbides õpivad nad palju rohkem kui koolitunnis ja meeskonnatööstki saadakse aru koos tegutsedes.

Kaia Tamme sõnul on õpilasfirmade juhendamine suur vaheldus tavalisele tunnitööle ja ta saab sellest kiiresti palju head tagasisidet. „Sa näed kohe oma töö tulemust. Ja kust tulevad uued ettevõtjad – siitsamast,“ lisas Mäesalu. 

Tsenter toetab puiduga seotud õpilasfirmasid seetõttu, et noortel on ise raske oma prototüüpi valmis teha. Pole lihtne ka leida ettevõtet, kes oleks nõus nende välja mõeldud toodet valmistama. 

„Ma ei kujuta ette, kuidas oleks nad valmistooteni jõudnud, kui Tsentrit poleks,“ tunnistas Tamm. Tsentris lastakse õpilastel endal teha kõik tööoperatsioonid, mida nad teha saavad. Aidatakse välja nuputada ja valmib esimene eksemplar, edasi läheb kõik äri põhimõtete järgi, et õpilased saaksid aru, et on ettevõtjad, selgitas Mäesalu.

„Me oleme kool ja meie esimene eesmärk on aidata õpilasi,“ lausus Mäesalu. Tema on õpilastele ikka soovitanud: „Ärge niisama lihtsalt alla andke, jätkake tegevust ka pärast toote esimest edukat müüki!“


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!