Selgusid Eesti muuseumimeene auhinna EMMA 2022 võitjad

28. sept. 2022 Eesti Muuseumiühing - Kommenteeri artiklit
Õnnelikud võitajad Tallinna Kirjanduskeskusest T-särgis „Vargamäel oli elu veel raskem“.

Eesti Muuseumiühing kuulutas 26. septembril järjekorras juba 25. Eesti muuseumide festivalil Narvas välja Eesti muuseumimeene tunnustusauhinna EMMA võitjad.
Sel aastal esitati võistlusele rohkem meeneid kui ühelgi varasemal aastal. Žürii hindas 17 muuseumi 27 meenet või meenekomplekti. „Meil oli väga tore näha, et muuseumide meened lähevad järjest omanäolisemaks. Sel aastal sai määravaks sõnum, mida muuseumid edastavad,“ ütles EMÜ juhatuse liige ja võistluse koordinaator Kristi Paatsi. „Väärtustatakse kultuuripärandit ja oma valdkonda ning samal ajal osatakse ka enda üle nalja visata.“
Hindamisel lähtuti EMMA statuudis esitatud kriteeriumitele: meene kannab muuseumi identiteeti, on inspireeritud muuseumi kogust, toetab muuseumi näitusetegevust, on nüüdisaegse disainiga, atraktiivselt teostatud, väärtustab kultuuripärandit ja omab pedagoogilist väljundit.
Esimese preemia võitis Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare muuseumi meenesari „Vargamäel oli elu veel raskem“ tugeva ja tänapäeval väga olulise sõnumiga. Toode kutsub lugema Eesti kirjandust, toetab eesti keelt ja kultuuripärandit ning paneb meid väärtustama seda, mis meil on. Žürii soovitab energiakriisi ajal teha muuseumil ka sama sõnumiga soojakoti!
„Vargamäel oli elu veel raskem“ lause on n-ö väljamõeldis, mis ei ole kellegi tsitaat ning ühtaegu küll kinnitab Vargamäe kuvandit, teisalt viskab pisut nalja nii kuvandi kui ka eestlaste üle (kellel on alati kiire, palju tööd ja parajasti raske elu).
Teise koha saavutas Saaremaa Muuseumi võimas meenesari „Viikingid enne viikingeid“, mis on inspireeritud Salme arheoloogilistest leidudest. Suveniiride loomise juurde kaasati terve hulk disainereid, kunstnikke, käsitöölisi ja ettevõtteid.
Auväärne žürii otsustas, et kolmas koht läheb jagamisele Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi võidusokkide „Sometimes lose, always win“ ja Eesti Tervisemuuseumi Õnnekalendri vahel.
Lisaks auhinna pälvinud muuseumidele tõstis žürii esile Tartu Linnaajaloo Muuseumide meenet muuseumitöötaja kindad, Arvutimuuseumi käsitsi maalitud T-särke ja Eesti Vabaõhumuuseumi linnupiima kommide pakendi.
Žüriisse kuulusid: Kadri Rannala (Eesti Tervisemuuseumi direktor, ICOM Eesti esindaja); Mariann Raisma (TÜ muuseumi direktor, EMMA konkursi idee autor); Andres Labi  (OÜ Ruumilabor sisearhitekt, Eesti Disainerite Liidu ja Eesti Sisearhitektide Liidu liige); Mirjam Rääbis (muinsuskaitseameti muuseumivaldkonna juht); Lily Allas (loodus- ja kultuuriturismi teemajuht, EAS-i ja KredExi ühendasutus); Ketli Tiitsar (Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi programmi juht) ja Sten Lindpere (Refleks OÜ, loovjuht/disainer).
EMMA auhinda antakse välja üle aasta. Auhinna eesmärk on muuseumide igapäevatöö ühe osa – tootearenduse ‒ tunnustamine ja väärtustamine, muuseumide kogude kui inspiratsiooniallika kasutamine loovtööstuses. Muuseumimeenete konkursi auhinnafond on 2000 eurot, millesse andis oma panuse Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!