Täna avatakse Eestis esimene Montessori kooliklass

1. sept. 2022 MTÜ Montessori Kool - Kommenteeri artiklit

1. septembril alustab tööd Montessori kool, mis toimetab Rocca al Mare kooli õppekeskusena. Kooliklassis hakkab õppima 20 last vanuses 6–9-aastat, neid juhendab AMI 6–12 koolituse läbinud Kadre Saar ning klassis on abiõpetajana tööl Montessori 6–12 assistendikursuse läbinud Katarina Papp.

2022. a. kevadel sõlmisid Montessori Kool MTÜ ja Rocca al Mare Kool AS koostöölepingu, mille alusel luuakse ühiselt lastele võimalus omandada haridus Montessori meetodil, arendades selleks Montessori õppesuunda Rocca al Mare koolis. Montessori kooliklass tegutseb autonoomsena, oma eelarvega ja eraldi asukohas – Rannamõisa tee 3, Tallinnas.

Paljud vanemad on Montessori kooli avamise nimel juba mitmed aastad tööd teinud, sest peavad oluliseks pakkuda lastele võimalust omandada haridust keskkonnas, kus laps on aktiivne osaline, täiskasvanu aga arengu toetaja. Enamik lapsi, kes esimesse kooliklassi tulevad, on saanud eelnevate aastate jooksul tegutseda samadel põhimõtetel juba Montessori lasteaiarühmas ‒ seal on toetatud nende arenemist ennastjuhtivaks õppijaks. 

Montessori klass on turvaline ja last täielikult aktsepteeriv keskkond, kus saab omas rütmis, huve ja kutsumusi järgides kasvada, õppida, katsetada, eksida ja uuesti proovida. Siinne keskkond arendab sotsiaalseid oskusi, enesejuhtimisoskust ja teisi tulevikupädevusi, vähendab koolistressi ja emotsionaalseid pingeid, koolikiusamist, koolist väljalangemist. Selline sügav maailma tundmaõppimine, nagu see on võimalik Montessori klassis loodud ettevalmistatud keskkonnas, tekitab lapses aukartuse ja sügava tänutunde maailma ja inimkonna ees ning paneb nägema, milline tema roll selles elus olla võiks.

Lastele on eeskujuks täiskasvanust Montessori juhendaja, kes on lüliks lapse ja keskkonna vahel. On väga oluline, et kõik lapsed ja täiskasvanud tunnevad ennast koolis hästi, et nende huvide ja soovidega on arvestatud, nende mõtted aktsepteeritud.

Montessori on geograafiliselt kõige laiaulatuslikum pedagoogika maailmas: lasteaedu ja koole on kokku üle 22 000 ja need tegutsevad 110 riigis. Praegu töötab Eestis neli autentset Montessori lasteaiarühma ning on loodud eeldused, et lähiaastatel avatakse veel ligikaudu 15. Kooliklasside juhendajaid on 2024. aastaks Eestis juba kuus. Lisaks Tallinnale ja Harjumaale on tugevad kogukonnad Tartus ja Haapsalus ning paari aasta pärast on võimalik Montessori haridust omandada mitmel pool üle Eesti.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!