Minister Tõnis Lukas osales Eesti ja Soome valitsuse koostööseminaril

15. nov. 2022 HTM - Kommenteeri artiklit

Helsingis toimus Eesti ja Soome valitsuse seminar „Soome ja Eesti praegu ja tulevikus“, mis tugines meie riikide kahepoolse koostöö tulevikuraportile. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas pidas kõne haridus- ja kultuurialasest koostööst Soomega, keskendudes keeletehnoloogia ning haridusekspordi arendamise võimalustele.

„Oleme mõlemad haridus- ja digiriigid ning see loob võimaluse luua koostöös uusi lahendusi, millest on kasu kogu maailmale.“

Minister Tõnis Lukas tõi oma kõnes välja, et keeletehnoloogia arendamisega saame anda nii eesti kui soome keelele, aga ka teistele väiksematele keeltele võimaluse ellu jääda. Keeletehnoloogia alal on heaks näiteks koostöös Soome rahvusringhäälinguga tehtud kampaania „Anneta kõnet / Lahjoita puhetta“, millega saavad kõnetuvastuslahendustesse anda oma panuse kõik soovijad.

Eestis ja Soomes on jõudsalt kasvav haridustehnoloogia sektor ning mõlemas riigis on võetud strateegiline suund haridusteenuste ekspordi arendamiseks.

Minister külastas ka Helsingi Ülikooli, kus kohtus humanitaarteaduskonna dekaani Pirjo Hiidenmaa, soome-ugri ja põhjamaade keelte osakonna juhataja Terhi Ainiala, professor Riho Grünthali ning eesti keele lektorite Sigrid Kaasik-Krogeruse ja Annekatrin Kaivapaluga. Kohtumistel arutati võimalusi veelgi laiemaks koostööks keele, kõrghariduse ja keeleteaduse valdkondades.

Kevadel esitletud Soome-Eesti koostööraport annab ülevaate Eesti ja Soome suhete hetkeseisust ning jagab soovitusi koostöövõimalusteks vaatega aastani 2030. Raporti koostamist juhtisid Eesti poolel Jaak Aaviksoo ja Soome poolel endine väliskaubandus- ja arenguminister Anne-Mari Virolainen. Soomega on varasemalt tehtud koostööraportid 2003. ja 2008. aastal. Sarnased raportid on koostatud ka Rootsi ja Lätiga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!