Riikliku haridusstipendiumi saavad neli õpetajat

30. dets. 2022 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeerium valis välja neli õpetajat, kes saavad riikliku haridusstipendiumi toel võtta endale igapäevasest õpetajatööst vaba semestri enesetäiendamiseks või haridusvaldkonna arendamiseks. 2023. aasta stipendiaadid on Kadri Saaremaa Tartu Forseliuse Koolist, Silvia Pajus Pärnu Mai Koolist, Helen Arov Kadrioru Saksa Gümnaasiumist ja Triinu Pirk MLA Viimsi Lasteaedadest.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul selgusid seekordsed stipendiaadid 11 konkursile esitatud kandidaadi seast. „Võimalus võtta vaba periood, õppeveerand või -poolaasta, enesetäiendamiseks ja valdkonna arendustegevusteks peab suurenema. See on oluline osa õpetajate töötingimuste ja karjäärimudeli uuendustes, mida kavandame. Riiklik haridusstipendium on üks võimalus, mida tuleb samuti laiendada. Taotlustes paistis silma, et osatakse väärtustada õpetajate koostööd ja paremaid võimalusi püütakse leida ka haridusasutuse ja lapsevanema suhetes. Kõikide stipendiaatide lõppeesmärk on meie laste arengu toetamine,“ ütles minister. „Soovin omalt poolt stipendiaatidele inspireerivat enesearengu teekonda ja siis juba õpetajatöö jätkamist uute teadmiste ning kogemuste toel.“

Riiklike haridusstipendiumitena jagatakse välja 34 900 eurot. Valiku tegemisel pidas komisjon oluliseks, et arendusteemad panustaksid olulisel määral prioriteetsetesse teemadesse ja omaksid praktilist väärtust ning mõju ka õppeasutuse väliselt.

Kadri Saaremaa, Tartu Forseliuse Kooli matemaatikaõpetaja ja arendusjuht, saab 11 000 euro suuruse stipendiumi II kooliastme matemaatika õpitulemusi ja üldpädevusi siduva mitmekülgsete hindamismeetodite veebikogumiku ning kasutusjuhendi loomiseks. Töötab ta koos Silvia Pajusega. 

Silvia Pajus, Pärnu Mai Kooli matemaatikaõpetaja, saab samuti 11 000 euro suuruse stipendiumi III kooliastme matemaatika õpitulemusi ja üldpädevusi siduva mitmekülgsete hindamismeetodite veebikogumiku ning kasutusjuhendi loomiseks.

Triinu Pirk, MLA Viimsi Lasteaiad logopeed, saab 7900 euro suuruse stipendiumi veebipõhiste kõnearendusmängude loomiseks. 

Helen Arov, Kadrioru Saksa Gümnaasiumi kunstiõpetaja, saab stipendiumi summas 5000 eurot, mille toel valmib tegevusuuring ja tugimaterjal kunstiõpetajatele õpilaste üldpädevuste toetamise võimaluste kohta kunstiõppes. 

Riiklikule haridusstipendiumile saavad igal aastal kandideerida üldhariduskoolide, kutsekoolide ja lasteaedade õpetajad ning tugispetsialistid, kel on erialane kvalifikatsioon ja kes on töötanud oma ametikohal vähemalt viis aastat. Igal aastal antakse välja kuni viis stipendiumit, ühe stipendiumi suurus on kuni 11 000 eurot. Stipendiumi saanud õpetajal on võimalus kuni pool aastat olla igapäevatööst eemal või töötada sel perioodil maksimaalselt 0,2 kohaga.

Stipendiumi määramisel võetakse aluseks eelkõige haridusvaldkonna prioriteedid, varasem töökäik ja valmisolek end arendada ning stipendiumi toel loodava rakendatavus haridussüsteemis laiemalt.

Esimesed riiklikud haridusstipendiumid anti välja 2018. aastal. Stipendiumite taotlemise konkurss kuulutatakse taas välja hiljemalt käesoleva aasta oktoobris. Aastatel 2018–2020 riikliku haridusstipendiumi saanud õpetajate ja tugispetsialistidega saab lähemalt tutvuda haridus- ja teadusministeeriumi veebilehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!