Brüsselis avatakse Eesti noorte kunstinäitus „Põimitud“

27. jaan. 2023 - Kommenteeri artiklit

Laupäeval, 28. jaanuaril avatakse Brüsselis Eesti Vabariigi 105. sünnipäevale pühendatud kunstinäitus „Põimitud“. Eripalgeliste taieste autorid on Belgias elavad Eesti noored, keda juhendab juba neljandat hooaega vabatahtlik kunstiõpetaja Tiia Tammemägi. Õpilaste looming annab vaatajale aimu sellest, kuidas on noorte mõttemaailmas põimunud tunded Eestimaa ja maailmas toimuva vastu. 

Belgias elavad eesti lapsed käivad esmaspäevast reedeni tavakoolis ning nädalavahetustel kohtutakse vabatahtlike entusiastide korraldatavas Eesti Koolis, et hoida sidet kodumaaga ning õppida toreda ühistegevuse kaudu eesti keelt ja kultuuri. Kui nooremate laste päevakavas on üsna klassikaliste nimedega tunnid: eesti keel, muusika, kodulugu ja meisterdamine, siis teismelised saavad valida hoopis põnevamate tegevuste vahel: kokandus, digikoolitus, riigikaitse ning väga populaarne kunsti ja käsitöö loovkursus.

Kahes vanuserühmas toimuv kunsti ja käsitöö loovkursus alustas käesoleva õppeaasta alguses juba neljandat hooaega. Nüüd on noored, keda juhendab õpetaja Tiia Tammemägi, jõudnud esimese, väga tähendusrikka näituseni, mis kannab nime „Põimitud“. 

„Eksponeeritavate tööde teemaring ja kasutatud tehnika valik on väga lai. Taieseid ühendab õpilaste armastus Eestimaa ja eesti keele vastu, mis on põimunud noorte tunnetega ja mõtetega igapäevaelust ja maailmas toimuvast,“ kirjeldas õpetaja Tammemägi ja täiendas: „Esindatud on nii individuaal- kui ka grupitööd. Näiteks valmis rühmatööna kõigi Eesti riigipeade portreedest kombineeritud põnev akrüülmaal „President“.“

14-aastane Nora, kes tuleb igaks kunstitunniks Antwerpenist Brüsselisse, ütles: „Mulle meeldib kunstitunni juures see, et saame katsetada igasuguseid tehnikaid ja õpetaja Tiia räägib ka nende seosest kunstilooga. Saan teada palju uut ja õpin uusi sõnu. Mulle väga meeldib Eesti Kooli kunstitunnis käia, sest päris koolis mul kunstiõpetust ei ole.“

„Kui Eestis on õpilastööde näitused koolides ja kultuurikeskustes üsna tavalised, siis Belgias elavatel Eesti noortel pole seni olnud head võimalust oma loometöid kogukonnale eksponeerida,“ selgitas Eesti Kooli juhataja Kairit Kolsar ning lisas: „See kunstinäitus annab meie noortele suurepärase võimaluse eneseteostuseks, mis omakorda toetab õpimotivatsiooni ja hoiab ühist tegutsemislusti.“ 

Noorte kunstinäitus avatakse majas, kus tegutsevad Eesti alaline esindus Euroopa Liidu juures ja Eesti Suursaatkond Belgias. Kohalik eesti kogukond saab väljapanekuga lähemalt tutvuda 11. veebruaril toimuval Eesti Vabariigi sünnipäevapeol. 

Eesti Selts Belgias vahendab aktiivselt kodumaist kultuuri Belgias elavatele eestlastele ja eesti kultuuri huvilistele. Kogukonnas toimuvad regulaarselt teatrietendused, filmilinastused, kontserdid, tähtpäevade tähistamised jpm. Seltsi osaks olev Eesti Kool Belgias korraldab järjepidevalt laste eesti keele ja kultuuriõpet: pühapäevased koolipäevad, linnalaagrid, iganädalased huviringid, üritused. Kooli tegevustes osaleb regulaarselt üle 120 õpilase, üritustest võtab osa ligi 200 last.  

Eesti Vabariigi 105. sünnipäevale pühendatud noorte kunstinäitust sai toetust välisministeeriumi rahastatud ja Integratsiooni Sihtasutuse korraldatud Eesti väliskogukondadele suunatud omaalgatuslike projektide 2022. aasta taotlusvoorust. Täiendava panuse andsid Eesti Selts Belgias ja Eesti Suursaatkond Belgias.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!