Tallinna Reaalkool alustas liikumisaastat juba detsembris

10. jaan. 2023 Reet Varik Tallinna Reaalkooli õpetaja - Kommenteeri artiklit
Tallinna Reaalkooli võimlemiskavad on liikunud kooliseinte vahelt ka välja.
Foto: Reet Varik

2023. aasta on nimetatud liikumisaastaks, kuid Tallinna Reaalkoolis on olnud iga aasta liikumisaasta.

12. detsembril kogunesid 7.-12. klassid Kalevi spordihalli, kus võis näha väga sisukaid liikumiskavasid, mille autorid ja esitajad olid õpilased ise. Kõik kavad olid omanäolised ja meeleolukad, asjatundlik žürii valis välja parimatest parimad. Hommik algas ühise võimlemisega Märt Agu juhendamisel.

Säärase ettevõtmise ajalugu ulatub 2005. aastasse, kui põhikooli neiud tegid omaloomingulisi liikumiskavasid kooli võimlemisõhtute jaoks. Toona tegid neid kavasid vaid tüdrukud. Kaheksa aastat hiljem kaasati ka algklassid, neile mõtlesid kavad välja õpetajad.

Kooli võimlemisõhtutel oli eesmärk, et kõigil 1.‒4. klassi õpilastel oleks võimalus esineda ja 5.‒12. klassini koostati kavad vastavalt teemale. Rühmade suurused erinesid, aga oli arvestatud sellega, et igas vanuses õpilased saaksid esineda. Kokkuvõttes sai alati ligi 400 last lavale liikuma.

Kooli võimlemisõhtud liikusid ka kooliseinte vahelt välja: 2015., 2016. ja 2018. a toimus Tallinna Vene Teatris ühtekokku neli suurt võimlemisõhtut, mida vedasid Thea Turulinn ja reaalkooli toonane huvijuht Liisi Tegelmann. Muusikaõpetaja Heli Roosi eestvedamisel läks nii, et lisaks võimlejatele olid laval lauljad, kelle laulu saatel võimlejad oma kavu esitasid.

Nüüd juba kümmekond aastat on aga liikumiskavasid teinud kogu klass, mitte üksnes tüdrukud. Reaalkooli kehalise kasvatuse õpetaja Thea Turulinna sõnul tuli mõte kaasata liikumiskavadesse ka poisid soovist, et klass õpiks tegema koostööd. Koreograafia, riietus, muusika jm valitakse ühiselt.

Kuna 2013. a üleriigilise võimlemispeo tarbeks oli loodud eraldi poiste kava, mille autor oli Turulinn ise, siis oli poistel ka eraldi väljund. Peale tüdrukute rühmade on seegaka  Tallinna Reaalkooli poisid esinenud Tallinna võimlemispidudel, Eesti Koolispordi Liidu võimlemisfestivalil ja meeste turnipidudel. Eelkõige on liikumiskavadest võitnud aga klassikollektiivid, kes on kogu novembri jooksul ühise eesmärgi nimel tegutsenud. 5.‒6. klasside liikumiskavad tulevad esitusele aprillikuus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!