Tallinna keskraamatukogu kuu teema: Kes minevikku ei mäleta …

17. märts 2023 Ülle Kütsen Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Epp Petrone „Riks ja neli kuningat“ (2022)

Viimaks ometi on käes suvevaheaeg ning koolipoiss Riks rõõmustab, et ei pea kooli minema. Kuid suve varjutab painav unenägu, mis sunnib Riksi minema unes tagasi 14. sajandisse, et hoiatada eestlaste nelja kuningat ning hoida ära nende mõrv. 

Nagu igas seiklusloos, on Riksilgi head sõbrad, kes teda rasketel hetkedel aitavad: nutisõltlane Sofia, parim sõber Paul, vanavanaisa Peeter ja raamatukoguhoidja Helmi. Koer Pitsutki ei saa alahinnata.

Kas ajalugu saab muuta? Kes ikkagi olid neli kuningat? Selgub, et päris kõiki vastuseid meil ei olegi, aga alati saame ajalugu edasi uurida. Raamatust koorub mõte, et minevikusündmusi on oluline meeles pidada ja järgmistele põlvedele edasi anda – et vanad teed ei kasvaks võssa, esivanemate nimed ei hääbuks unustusse. 

Hoogne ajalooline seiklusjutt on hea võimalus tekitada nooremas koolieas lastes ajaloohuvi. Käsikiri märgiti ära 2021. a lastejutuvõistlusel „Minu esimene raamat“. 

Laura Ertimo „Ajarännak! Loore, Kaspar ja kaduva looduse mõistatus“ (2022)

Laura Ertimo teadusraamat lastele ja noortele räägib looduse mitmekesisuse vähenemisest.

Kuhu kaovad mesilased ning miks on need putukad meile olulised? Mis on väljasuremine ning kuhu kaovad liigid? Mis toimub metsa ja maastikega ning kas see, mida sööme, on seotud elurikkuse hävimisega? Miks on meres plastik ja miks sulavad liustikud ning kuidas on meil võimalik edaspidi ellu jääda? 

Loore ja Kaspar liiguvad ajamasina abil tagasi minevikku, kus püüavad oma küsimustele vastuseid otsida. 

„Ajarännak …“ on raamatu „Imelik ilm! Miks kliima muutub?“ järg ning kandideeris 2021. a Finlandia kirjandusauhinnale laste- ja noortekirjanduse kategoorias. Laura Ertimo on tunnustatud soome kirjanik ja geograaf ning illustraator Mari Ahokoivu on mõlemasse raamatusse joonistanud pildid koomiksistiilis.

Mauri Kunnas „Koeramäe Soome ajalugu“ (2018)

Lõbus raamat, kus inimeste asemel tegutsevad koerad, tutvustab Soome ajalugu 16.–19. sajandini. 

Ühel päeval leiavad Koeramäe lapsed kummutist vana mündi, mis saadud kuningas Gustav III-lt endalt. Lapsed hakkavad uurima, kas nende suguvõsas on keegi päriselt kuningat näinud. Kes siis ikkagi olid Soome ajaloos Johan, Erik, Karl, Gustav, Kristina ja teised kuninglikud pead?

Koeramäe lapsed tahavad teada kõike, mida nende esivanemad näinud on.

Raamat on suurepärane võimalus saada rohkem teada meie naaberrahva ajaloost, ning seda väga lõbusal ja leidlikul moel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!