Eesti koolid võtsid mõõtu rahvusvahelisel matemaatikavõistlusel

23. apr. 2023 Tartu Ülikooli teaduskool - Kommenteeri artiklit
Tallinnas ja Tartus toimunud võistlusel. Foto: erakogu

Koolivaheajaeelsel reedel osalesid Eesti koolide õpilasvõistkonnad rahvusvahelisel matemaatikavõistlusel Náboj. Riigisiseselt korraldati võistlust esmakordselt ette nähtud võistluskeskustes Tallinnas ja Tartus, kuhu kogunes kokku 50 viieliikmelist võistkonda 32 koolist.

Kahe tunni jooksul tuli õpilastel ära lahendada võimalikult palju loomingulisust, leidlikkust ja koostööoskust nõudvaid ülesandeid. Lihtsamatest raskemateni järjestatult pakkusid need põneva võimaluse näha, kui kaugele võistkonnana jõutakse. „Náboj raskusaste on sobilik nii õpilastele, kel võistluste kogemus puudub, kui ka korduvalt olümpiaadidel osalenutele,“ selgitas Eesti korraldustiimi liige Oleg Košik, kelle sõnul on ka koolide huvi võistluse vastu suur.

Esimest korda said Eesti koolid võistlusel osaleda möödunud aastal, mil Náboj toimus koroonapandeemia tõttu veebis. Seetõttu pakkus tänavune formaat Košiku sõnul osalejatele rohkelt elavust ja emotsioone. Riigisiseselt on kohapealset võistkondlikku nuputamist korraldatud Nuputa matemaatikaviktoriini kaudu ainult 5.–7. klassi noortele, kuid vanematel õpilastel sarnane väljund seni puudus.

Tartus toimus võistlus haridus- ja teadusministeeriumi saalis. Foto: TÜ teaduskool 

Võistluse arvestust peeti kahes vanuserühmas, millest nooremas said osaleda kuni 10. klassis käivad õpilased. Nende hulgas saavutasid Eesti parima tulemuse Tallinna Reaalkooli õpilased, kes edestasid napilt Nõo Reaalgümnaasiumi võistkonda. Kolmandale kohale tulid Hugo Treffneri Gümnaasiumi kümnendikud. Vanemas vanuserühmas saavutasid järjestikku kaks parimat tulemust Hugo Treffneri Gümnaasiumi 12. ja 11. klassi õpilasvõistkonnad. Neile järgnesid Tallinna Reaalkooli õpilased. Lisaks tunnustati võistlusel eraldi parimat põhikoolivõistkonda, mille tiitli pälvis Kuressaare Hariduse Kooli võistkond.

Rahvusvaheliselt osales võistlusel tänavu pea 1000 võistkonda 11 riigist. Mõlemas vanuserühmas saavutasid parima tulemuse Poola koolide võistkonnad. Eesti parimad tulid nooremas konkurentsis 31. ja vanemas 40. kohale. Võistluse täismahus tulemused koos lahendatud ülesannetega on avaldatud Náboj Eesti kodulehel 

Tallinna Tehnikaülikooli aulasse ning Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumi saali võistlema tulnud õpilasi tervitasid eri linnades Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land ja Tartu Ülikooli teaduskooli direktor Ana Valdmann. Avamisel ja lõpetamisel oli mõlema toimumispaiga vahel loodud videoühendus ning ülesannete lahendamise vältel kuvati suurel ekraanil jooksvalt tulemusi.

Tuginedes suurenenud huvile ning kohapealsele tagasisidele õpilastelt ja õpetajatelt, soovivad korraldajad järgmisel aastal jätkata võistlusega samas formaadis ja võimalusel suurendada osalejate piirarvu. Toimumisajaks on planeeritud 19. aprill 2024.

Náboj on 1998. aastal Slovakkias alguse saanud võistlus viieliikmelistele võistkondadele, kes esindavad oma koole. Käesoleval aastal korraldati Eestis võistlust Tartu Ülikooli teaduskooli, Tallinna Tehnikaülikooli ning Eesti Matemaatika Seltsi koostöös. Eraldi soovivad korraldajad tänada osalenud koolide õpetajaid, kes aitasid võistlust vahetult läbi viia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!