Tartu Loodusmaja uus õppeprogramm uurib, kuidas su särk sündis

19. sept. 2023 Liina Vakrööm Tartu Loodusmaja kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit
Tartu Loodusmaja riideprogramm. Foto: Johanna Adojaan

Sellest sügisest on Tartu Loodusmajas uusi põnevaid õppeprogramme aktuaalsetel teemadel, nagu kliimamuutused (nii polaarloomade elu näitel kui ka ränneteteemalise rollimänguna), rõivaste eluring ja selle keskkonnajalajälg.

Värsked riiete saamisloo teemalised õppeprogrammid „Kuidas ja millest tehakse minu riided?“ ja „Kapist välja – riided luubi all“ on mõeldud 1.–9. klassi õpilastele. Uuritakse rõivaste materjali päritolu: kas meil on seljas taimset, loomset või hoopis keemilist päritolu kiud? Tutvutakse T-särgi teekonna ja eluringiga põllult prügimäeni ning sellega, milliseid ressursse seejuures kasutatakse. Uuritakse, mida jutustavad sildid meie riietel ja kuidas näevad suurendusklaasi all välja kangad ja kiud.

Nooremate õpilastega uuritakse, kas muinasjutt nõgesesärkidest ja lugu mutist, kes endale püksid sai, võib tõeks osutuda. Proovitakse ketramist, kangakudumist ja ka mängitakse. Vanemate õpilastega süüvitakse materjalide ja tehnoloogiate arengusse ajaloos. Arutletakse kiirmoe teemadel, riiete väärtustamise ja hoidmise üle ning mõtiskletakse, mis vahe on sellel, mida me tahame ja mida vajame.

Kokku on Tartu Loodusmaja valikus alusharidusest gümnaasiumini 57õppeprogrammi, mis pakuvad võimalust ümbritsevat looduskeskkonda märkama ja tundma õppida ning ärgitavad igapäevaelus keskkonnahoidlikke valikuid tegema. Valdav osa programmidest on saanud murakaga tähistatud kvaliteedimärgise „Läbimõeldud programm“. 

Programmides kasutatakse aktiivõppemeetodeid, lõimides nii reaal- kui ka humanitaaraineid ning kujundades õpilasi keskkonnasäästlikuks. Lisaks eesti keelele viiakse programme läbi vene ja inglise keeles ning kohandatakse vajadusel sobivaks hariduslike erivajadustega õpilastele. Programmid toimuvad nii Tartu Loodusmajas kui eritellimusel ka koolides ja lasteaedades või looduses kohapeal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!