Õpetajate eetikakoodeks on küps muutmiseks

30. nov. 2023 Aarne Ruben õpetaja, kirjanik - Kommenteeri artiklit
Aarne Ruben.

Õpetajate liidu koduleheküljel on „Eesti õpetajaeetika koodeks“, milles on palju ilusaid sõnu pedagoogide moraalist, elus teejuhiks olemisest ja vastutusest. Elu on igal hetkel võimalik kõlavate fraasidega kokku võtta, aga kui sa oled juba klassi ees, siis määravad sinu kõlbelisuse, aususe, õigluse ning põhimõttekindluse ära lastevanemad ja juhtkond. Esimesed teevad otsuse selle põhjal, mida alaealised neile sinu tunnist räägivad. Direktor teeb otsuse selle baasil, mida oma laste jutust järeldusi teinud lastevanemad talle sinust on rääkinud. Ja kui see otsus su kohta on hävitav, siis ei aita viitamine õpetaja eetika jutupunktidele. Sel juhul oled sa maha kantud.

Kas õpilane võib olla õpetaja sõber sotsiaalmeedias?

Jah. 2018. aastal oli noorte seas lühike Facebooki-buum ja õpilased saatsid mulle palju sõbrakutseid. Võtsin need kõik vastu. Hiljem on tilkunud ainult üks ja mina võtsin sellegi vastu. Õpetaja jääb õpetajaks vaimse täiuse eri astmetele tungimise juures. Kas Jeesus oleks vastu võtnud Peetruse sõbrakutse? Või Sokrates Platoni oma? Alkibiadese oma? Jah, ilmtingimata.

Saladus on selles, et õpetaja säilitab huvi oma õpilase elukäigu vastu kogu elu jooksul. Aitab, kus vaja, ja on oma õpilase jaoks alati olemas. Näiteks Järveküla Koolis tuli minu laua juurde üks viienda klassi poiss, kes nuttes seletas, et „kogu klass on vaadanud tema galeriid“. Rahustasin õpilast ja seletasin, kuidas oma telefoni paremini kaitsta. Võib-olla tuleb sama õpilane veerand sajandi pärast kurtma muret, et on ostnud näiteks valed aktsiad. Mul on plaanis ka siis toetavaid sõnu ütelda. Kogenud õpetajal tuleb alati peatada õpilase pisaravool.

Kas õpetaja võib tunnis oma poliitilisi vaateid väljendada?

Emakeele ja kirjanduse õpetaja annab õpilastele diskussiooniteemad, milleks hästi sobivad näiteks parteide programmid. Tavaliselt võtavad üks kuni kaks sõnakat gümnasisti väitluses ise kindlaid hoiakuid. Nad on käinud väitlusklubis ja teavad, kuidas kedagi loogiliste argumentidega mõjutada.

Õpetaja võib esitada suunavaid küsimusi, näiteks „Kas Reformierakonna maksuvabad reeded on viinud olukorrani, kus meil pole millegagi riigikassat täita?“; „Kas ikka oli õige, et EKRE korraldas mootorratturite reidi pagulaste vastu just samal ajal, kui pagulased metsas ühte kadunud eestlast otsisid?“.

Kui õpetaja ise teeb poliitilist propagandat, siis see on mage.

Kas romantilised suhted õpetaja ja õpilase vahel on lubatud?

Üldhariduskoolis mitte mingil juhul. Ülikoolis on seda alati juhtunud. Seda teemat on romantiseerinud eelkõige ABBA oma kuulsa looga „Kui ma suudlesin õpetajat“. Aga kool on õpetaja jaoks ametlik koht, kus kahjuks vaieldakse hinnete pärast ja jutud levivad ka siis, kui neil tõepõhja all ei ole. Pealegi – meesõpetaja on koolis haruldane liik, keda teatud seltskond kahtlustab. Näiteks nii: „Küllap ta siin kellegi lantimise peal väljas on. Muidu ta oleks rekajuht või ehitaja Soomes. Nagu kõik normaalsed mehed.“

Ilmselt just nende romantiliste suhete tekkimise ohu tõttu on õpetajate liidu eetikakoodeksi III osas punkt „Ränga kõlbelise eksimuse korral astub õpetaja oma ametist tagasi“. See punkt on selgelt oma aja ära elanud. Miks arvatakse, et õpetaja tuleb väikese palga eest kooli kõlbelisi eksimusi sooritama? Neid eksimusi on tunduvalt etem toime panna paremini makstud erialadel. Igal pool on võimalik ebaeetilisusega teenida, ainult mitte alamakstud ja ülekoormatud õpetajaametis. Või on oht, et eetikast vaba õpetaja võtab hinnete eest altkäemaksu?

Tõsi ta on, et mõnest koolist võivad meesõpetaja ja gümnasistineiu lahkuda käsikäes. Aga see juhtus juba Eesti Vabariigi algusaegses Elfriede Lenderi gümnaasiumis. Tänapäeval on kehtivad töölepingud, mida asjaosalised kas uuendavad või ei uuenda. Romantiliste õpetajate probleemi lahendavad tüdruku isa ja romantikapaar omavahel ära.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!