Eristipendium või eriõppelaen õpetajaks õppijatele?

2. juuni 2023 Heiki Haljasorg Tallinna Toomkooli õppealajuhataja - 2 kommentaari

FOORUM. Juunikuu teema: Kas suurema stipendiumiga tuleks taastada ka töökohustus õpitud erialal?

Alates sügisest tõusevad õpetajaks õppijate eristipendiumid 160 eurolt 400 euroni kuus ja kasvab ka stipendiumi saajate hulk. Häda on aga selles, et pooled õpetajakoolituse lõpetanud ei suundu erialasele tööle, vaid leiavad rakenduse mujal. Seetõttu on mõeldud, et ehk peaks suurema stipendiumi siduma pärast lõpetamist erialasel tööl töötamise kohustusega. Kas need, kes õpingud pooleli jätavad, peavad ka raha tagasi maksma?

Heiki Haljasorg. Foto: wikimedia

Sellest sügisest hakkavad õpetajaks õppijate eristipendiumid olema 400 eurot 160 euro asemel kuus. Õpetajaskond vananeb ja uusi õpetajaid ei tule piisavalt peale. Seega on riigi selline otsus igati tervitatav. 

Kõige rohkem tuleks minu meelest stipendiumeid jagada eripedagoogiks, logopeediks, eesti keele, matemaatika ja informaatikaõpetajaks õppivatele üliõpilastele, sest nende õpetajate puudus on tuntav. Kuna praegu minnakse ka vene koolides kiiresti üle eestikeelsele õppele, siis on puudu ka teiste õppeainete õpetajatest, eriti neist, kes hakkaksid tööle lasteaedades ja koolides, mis lähevad üle eestikeelsele õppele.

Stipendiumite jagamisel tekib muidugi palju küsimusi. Kas suurema stipendiumiga peaks kaasnema kohustus teatud aastad pärast kooli lõpetamist õpetajana töötada? Kas need, kes õpingud pooleli jätavad, peavad ka raha tagasi maksma? Arvan, et see, kes saab suure stipendiumi, peaks pärast teatud aastad koolis töötama või stipendiumi mõistliku aja jooksul tagasi maksma. Samas muutub selline stipendium lihtsalt teatud mõttes õppelaenuks ja seetõttu tuleks see võib-olla ümber nimetada. 

Aga kui õpingud jäävad ülikoolis pooleli, tuleb võib-olla vaadata asjaolusid. Üldjuhul peaks üliõpilane sellisel juhul stipendiumi tagasi maksma, aga teatavad erandjuhud tuleks siiski ette näha, eriti tõsistel tervislikel põhjustel. 

Kui stipendiumileping sõlmida, peaks see olema riigi ja üliõpilase leping koos õiguste ja kohustustega. Stipendium võiks olla üliõpilasele võimalus, mitte kohustus, mis tagaks, et esimesel kursusel saab üliõpilane veel mõelda, kas ta ikka soovib stipendiumiga kaasnevat riski võtta. 

Seega, mina pooldan paindlikke lahendusi. Ja et süsteem oleks väga hästi läbi mõeldud ja täidaks talle pandud ootusi, siis tuleks teha mõjuanalüüs ning pidada nõu eri huvigruppidega, eriti üliõpilaste, õpetajate seltside, kohalike omavalitsuste ja koolijuhtidega.


Loe ka

Urve Läänemets – Raha kõiki rattaid käima ei pane


2 kommentaari teemale “Eristipendium või eriõppelaen õpetajaks õppijatele?”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Kolleeg Haljasorg!

    Teil on õiged mõtted, aga … Aruka töökohustuse idee “hävitab” väga lihtsalt isegi mõni tänapäevane KESKMINE ametnikust LIBERAAL – nõuka värk, see ei sobi…

    Ja teiseks – ka leping ei hoia pikalt kinni, kui kooli ei tooda tagasi PEDAGOOGIKAT, kus laps-alaealine (õpilasena) täidab (!) professionaalse ÕPETAJA JUHENDEID-ÜLESANDEID, mille kaudu toimuki selle lapsukese VAIMNE ARENEMINE (nn toetamisest ei piisa juba ammu). Targutavaid või rääkimisega raskustes olevaid tobukesi on juba üleliia (vt ka eilsest meediast “Kui vaid neid lapsi poleks”).

    P.S. Jätkan sama teemal Läänemetsa loo kommenteerimisel…

  2. mirell ütleb:

    Reaalsuses ju seda 160 eurot õpetajaks õppijate eristipendiumi välja ei antud. Välja oli kuulutatud, taotleda võis, aga pingerida näitas mitmeid semestreid järjest, et keegi ei saanud. Mis garanteerib, et 400 eurot keegi saama hakkab? Laiemas plaanis näitab see seda, et me võime ju õpetajaameti väärtustamisest rääkida ja teha nägu, et see on oluline, tegelikkus aga räägib midagi muud.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!