Gustav Ernesaksa Fondi stipendiumi saavad Aarne Saluveer, Arvi Karotam ja Ilmars Millers

25. nov. 2012 - Kommenteeri artiklit

Gustav Ernesaksa Fondi haldusnõukogu otsustas anda 2012. aasta laulutaadi nimelise koorimuusika peastipendiumi dirigent Aarne Saluveerile. Koorimuusika edendamise stipendiumi saab Eesti Meestelaulu Seltsi esimees Arvi Karotam ning õppestipendiumi noor dirigent Ilmars Millers.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse teatel pälvib karismaatiline laulupidude dirigent ja kunstiline juht, muusikapedagoog ning väsimatu laste- ja noortemuusika edendaja Aarne Saluveer stipendiumi pikaajalise ja väga tulemusliku töö eest Eesti kooriliikumise eestvedajana.

“Saluveer on jõuliselt arendanud laste- ja mudilaskoore laulupidudel alates 1993. aastast. 2007. aastal X noorte laulupeo “Ilmapuu” kunstilise juhina sõlmis ta erakordselt sügavalt läbitunnetatud idee meeldejäävaks ning kauniks kunstiliseks tervikuks. Tema tööd iseloomustab avar pilk, jõuline haare ja alati uut otsiv mõttelaad. Tema koostatud kavad ei jäta kuulajaid kunagi ükskõikseks ning lähtuvad alati lapse harimise ja inspireerimise põhimõtetest. Eesti Kooriühingu esimehena on Saluveer rohkem kui kümne aasta jooksul olnud Eesti kooriliikumise väga jõuliseks arendajaks. Euroopa Kooriühingu Europa Cantat juhatuse liikmena on ta sillutanud Eesti koorimuusikale teed Euroopasse. Saluveer on olnud Eesti Muusikaõpetajate Liidu üks asutajaid ning esimene esimees. Aastast 2005 on ta Eesti Muusikanõukogu juhatuse liige. Alates 2008. aastast on ta Rahvusvahelise Koorimuusika Föderatsiooni (IFCM) juhatuse liige. Aarne Saluveer on aastaid olnud üks Eesti energilisemaid laste- ja noortemuusika arendajaid, muusikaõpetaja, dirigent ja koolitaja. Praegu juhatab ta ETV tütarlastekoori ja Tallinna Ülikooli naiskoori ning on Tallinna Georg Otsa nim. Muusikakooli direktor. 2014. aasta laulupeol “Aja puudutus. Puudutuse aeg” on Aarne Saluveer mudilaskooride liigijuht,” seisab pressiteates.

Koorimuusika edendamise stipendiumi laureaadi, Eesti Meestelaulu Seltsi esimehe Arvi Karotami ettepanekul ja eestvõttel toimusid Tartus 15.–17. juunini suurejoonelised, kõrge kunstilise taseme ning silmapaistvalt hea korraldusega Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevad. Ta on Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees alates 2008. aastast. Tema eestvedamisel korraldas Eesti Meestelaulu Selts 2012. aasta juunikuus Tartus Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevad, mille raames kolm maailma tippklassi kuuluvat meeskoori – Orphei Drängar, Ylioppilaskunnan Laulajat ja Eesti Rahvusmeeskoor (RAM) – andsid ühiskontserdi Vanemuise Kontserdimajas ja Estonia kontserdisaalis. Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevade peakontserdil, mis toimus 16. juunil 2012 Tartu Laululaval, osales kokku ligikaudu 4500 mees- ja poistekoori lauljat seitsmest riigist.

Õppestipendiumi saaja, noor andekas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kooridirigeerimise eriala üliõpilane Ilmars Millers, on SA teatel juba jõudnud näidata häid tulemusi, juhatades edukalt mitmeid kollektiive nii Eestis kui ka Lätis. Millers (s. 1982) õpib kooridirigeerimise erialal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Toomas Kapteni juhendamisel. Ta on läti päritolu noor koorijuht, kes on võitnud mainekaid auhindu rahvusvahelistelt konkurssidelt. Alates 2010. aasta sügisest on Millers Tallinna Tehnikaülikooli Kammerkoori dirigent.

Gustav Ernesaksa Fondi haldusnõukogu esimees Ants Üleoja on veendunud, et kõik stipendimi laureaadid on oma ala pühendunud asjatundjad, kelle tegevus toetab igati laulutaadi nimelise fondi tegevuse eesmärke. Üleoja sõnul on Saluveeri teeneid koorimuusika arendamisel raske üle hinnata. „Aarne Saluveer on väga tegus ja tema tegevus on valdkonnale olnud väga vajalik. Arvi Karotam on olnud tuntud organisaator läbi aegade ja see, mida ta möödunud suvel Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevadel tegi, on otsekui kuldkrooniks tema kõikidele senistele tegemistele. Ilmars Millers on väga andekas poiss, kes juba täna on palju jõudnud ning tal on kindlasti ees suur tulevik koorijuhina.Soovin neile kõikidele helget tulevikku ja palju õnne!”, ütleb Ants Üleoja.

Gustav Ernesaksa Fondi stipendiumid, mis on üheks kõrgeimaks tunnustuseks Eesti koorimuusika valdkonnas, antakse üle Eesti Kooriühingu juubelinädala klassikakontserdil “Mart Saar 130”, mis toimub pühapäeval, 25. novembril kell 15 Estonia kontserdisaalis.

Gustav Ernesaksa Fondi on asutanud 22. oktoobril 1993 Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus, Eesti Kooriühing, Eesti Meestelaulu Selts, Eesti Rahvusmeeskoor ja Eesti Muusikaakadeemia.

Fondi eesmärk on jäädvustada Gustav Ernesaksa mälestust ning väärtustada koorimuusika alast tegevust. Fond annab igal aastal välja Gustav Ernesaksa nimelise koorimuusika peastipendiumi ja koorimuusika edendamise stipendiumi, mida rahastavad Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ning SA Eesti Rahvuskultuuri Fond.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!