Viis põhjust, miks läbida erialane praktika

19. aug. 2016 Anneli Enston Eesti tööandjate keskliidu haridusnõunik - Kommenteeri artiklit
Erialateadmisi ja -oskusi täiustav praktika eeldab pingutust, planeerimist ja hakkamasaamist seni kogemata situatsioonides ja keskkonnas. Foto on illustreeriv. Foto: Raivo Juurak

Erialateadmisi ja -oskusi täiustav praktika eeldab pingutust, planeerimist ja hakkamasaamist seni kogemata situatsioonides ja keskkonnas. Foto on illustreeriv. Foto: Raivo Juurak

Praktika läbimine on kohustuslik enamikul kutse- ja kõrgkoolide erialadel ning eriti aktiivseks muutub praktikakoha otsimine ja pakkumine just suvekuudel.

Eesti tööandjate keskliidu korraldatud küsitlusest selgus, et ligi kaks kolmandikku õpilastest ja tudengitest soovib praktika osakaalu suurendamist õppetöös. See näitab ilmekalt Eesti noorte positiivset meelestatust praktika suhtes.

Küsitlusele vastas 626 õppurit ja tudengit vanuses 15–58. Üle poole vastanutest töötab kooli kõrvalt täis- või osalise koormusega.

Küsitlus korraldati programmi PRÕM toetava tegevuse „Praktilise õppe tähtsustamine ühiskonnas” raames ning selle läbiviimist rahastasid Euroopa sotsiaalfond, haridus- ja teadusministeerium ning Eesti tööandjate keskliit.

Eesti tööandjate keskliit toob seoses parimaid praktikante tunnustava „Praktik Cum Laude” konkursiga välja viis põhjust, miks läbida erialane praktika.

Esmane töökogemus

Praktika on oluline etapp erialaoskuste omandamisel ja pakub esmase töökogemuse tulevase kutsetegevusega seotud valdkonnas. Teoreetiliste teadmiste rakendamine reaalses töökeskkonnas aitab noorel olla erialaselt võimekam ja tagab tööjõuturul konkurentsieelise, kuna töökogemus on uute töötajate värbamisel üks olulisemaid kriteeriume. Just praktilise kogemuse puudumine on sageli põhjus, miks kooli äsja lõpetanule valmistab soovitud töökoha saamine raskusi. Ainuüksi diplom ei ole piisav, et veenda tööandjat sobivuses pakutavale töökohale.

Tulevane töökoht

Praktikakohti pakkuv ettevõte on tööjõuturul atraktiivsem ja jätkusuutlikum ning seetõttu on praktikantide värbamine sageli ettevõtte personalipoliitika osa.

Näiteid, kus praktikant jääb ettevõttesse tööle kas kohe või õpingute lõppedes, esineb üha enam ja just seda tasub praktikaettevõtte valikul silmas pidada. Praktika on hea võimalus luua positiivne kontakt tulevase tööandjaga ning suurepärane hüppelaud töö jätkamiseks praktika käigus omandatud kogemuste baasilt.

Täiustatud CV

Tööandjale on oluline, et tulevasel töötajal on erialane kogemus, ja noorele on just praktika hea võimalus täiendada oma CV-d. Tulevasele tööandjale demonstreerib see noore huvi valdkonna vastu ja soovi töökogemuse kaudu areneda. Tuleb aga meeles pidada, et ainuüksi CV täiustamise pärast ei tasu kergekäeliselt ühest praktikakohast teise joosta – tasub keskenduda kvaliteedile, mitte kvantiteedile.

Tutvused

Praktikalt saadakse peale väärtuslike kogemuste ka karjääriks vajalikke tutvusi. Seda võimalust tasub ära kasutada ning olla praktikaettevõttes aktiivne – võtta osa üritustest ja näidata üles oma huvi. Väärtusliku kontaktbaasi loomine on aeganõudev, kuid aitab edaspidises tööelus märksa efektiivsemalt toime tulla.

Enesekindluse kasvatamine

Erialateadmisi ja -oskusi täiustav praktika eeldab pingutust, planeerimist ja hakkamasaamist seni kogemata situatsioonides ja keskkonnas. Avalik kõnelemine, oma ideede jagamine või mugavustsoonist välja astumine mõnd ülesannet täites tõstab ka kõige ebakindlama praktikandi eneseusku ja aitab areneda nii erialaselt kui ka isiksusena.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!