Haridusuudiseid välismaalt

23. veebr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Nutitelefon on sama kahjulik kui nikotiin

Kolm Rootsi tervisespetsialisti võrdlevad nutitelefonide mõju tervisele suitsetamisega ja nõustuvad, et koolis peaks nende kasutamise ära keelama. Nutitelefonid võivad kahjustada aju väljaarenemist, lisaks suureneb lühinägelike arv, sest aju kohaneb ekraani kaugusega ning annab silmadele käsu keskenduda lähinägemisele. Nutitelefonid tekitavad samasuguse sõltuvuse nagu nikotiin ja teised mõnuained. Vaimse tervise probleemid avalduvad näiteks keskendumisraskuste ja stressina, vahendab The Local.

Saksamaal napib seksuolooge

Saksamaal koolitatakse liiga vähe seksuoloogia spetsialiste, vahendab The Local. Suuriigis töötab ainult kaks valdkonna uurimiskeskust. Merseburgi ülikoolis võeti sügisel magistriõppesse 180 kandidaadi hulgast 24 üliõpilast. Teine valdkonda õpetav kõrgkool asub Hamburgis (UKE). Osaliselt on teemaga seotud aineid võimalik õppida Frankfurdis ja Kielis. Professorid on mures, sest nende arvates on teema oluline ja isegi perearst peaks teadma, kuidas suhelda patsiendiga, kes vajab vastavat konsultatsiooni.

Araabia keel Taani erakoolidest välja!

Taanis esitas DF erakond (Rahvaerakond) parlamendile ettepaneku keelata erakoolidel araabia keeles õpetamine. Eelnevalt on sama erakond pannud ette lõpetada islami erakoolide osaline riiklik rahastus. Kui ettepanekust saab seadus, tähendab see erakoolide eelarve vähenemist 75% võrra. Ettepanek võib aga olla vastuolus Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooniga, vahendab The Local. Probleemi olemus ei seisne niivõrd õppekeeles, kuivõrd puudujääkides laste integreerumisel ühiskonda.

Pensionikärped ajasid õppejõud streikima

Ühendkuningriigis algas õppejõudude streik tuleviku pensionikärbete tõttu, mis võib mõne asjaosalise sõnul tähendada sissetuleku vähenemist planeeritust poole võrra. Nimelt maksab ülikool kui tööandja 18% palgast pensioniks. Streik mõjutab üle 50 ülikooli tööd. 80 000 üliõpilast allkirjastasid petitsiooni, millega nõutakse toimumata jäävate loengute ja seminaride eest õppemaksu tagasi. Ülikoolid ei kavatse tühistatud loenguid tuleviku tunniplaani lisada ega ka kompensatsiooni maksta, vahendab BBC.

Soome haridussüsteemi tagamaad

The Guardianis arutleti Soome haridussüsteemi edu saladuste üle. Väidetakse, et Soomes on alati olnud kõigi jaoks võrdsete võimalustega haridussüsteem, teiselt poolt vaieldakse, et võrdseks muutusid võimalused alles koolikohustuse kehtestamisega 1921. aastal, ja enne seda oli rootsi päritolu kõrgklass teistest võrdsem. Nõustutakse aga, et soomlaste haridussüsteemi edu taga on järgmised tegurid: igal õpetajal on magistrikraad, kõiki koole rahastab riik, õpetajal on klassitegevuste planeerimisel palju iseseisvust.

Loodusteaduste õpetaja läks oma huvidega liiale

Loodusteaduste õpetajale määrati naiste ja tüdrukute WC-s filmimise eest nelja aasta ja kolme kuune vanglakaristus, vahendab tes.com. 46-aastane Rahul Odedra proovis pidevalt lastest ebasündsaid kaadreid saada. Inglismaal leiti talt üle 200 sobimatu video, millel ainult naissoost tegelased. Kõige rohkem kaadreid piilus seeliku alla või salvestas otsest potilkäiku. Kaameraid peitis ta WC-paberi hoidjatesse. Odedra ei tohi enam kunagi õpetajana töötada, lisaks on ta nimi seksuaalkurjategijate registris.

Edu kannustab kahtasi aineid tarbima

Kehalise kasvatuse õpetajad müüvad õpilastele toidulisandeid, mis aitavad neil kaalus juurde võtta. Tes.com väidab, et ragbitreenerite teguviis võib julgustada lapsi tulevikus dopingut kasutama. Leeds Becketti ülikool uuris toidulisandite kasutamist koolilaste hulgas ja jõudis järeldusele, et dopinguoht varitseb eelkõige ragbimängijaid, sest neil on vaja lihast kasvatada ja seetõttu julgustatakse neid aineid proovima. Üks kolmandik lastest on nõus edu nimel kahtlaseid aineid tarbima.

MeToo sakutab korralikult Norra ülikoole

Norra kolledžites ja ülikoolides on MeToo liikumise raames esitatud üle saja ametliku kaebuse seksuaalse ahistamise kohta, vahendab The Local. Lisaks on üliõpilased kaevanud anonüümselt. Hinnanguliselt on üle 30 000 üliõpilase tundnud, et haridusasutuste töötajad või kaastudengid on neile soovimatut seksuaalset tähelepanu osutanud. Kõige rohkem kaebusi esitati Tromsø, Bergeni ja Oslo ülikooli töötajate või tudengite vastu.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!