Teenifest XVI sai läbi

14. veebr. 2018 Tiiu Mägi Teenifesti korraldaja, MTÜ Aktiivikeskus - Kommenteeri artiklit

Noorte teatrifestival täitis nädalavahetusel Laulasmaa ärksate noortega.

Juba kuueteistkümnendat aastat Laulasmaal peetav noorte teatrifestival Teenifest on oluline ja oodatud sündmus noorte teatriharrastajate kalendris. Festivali eristab teistest kooliteatrite festivalidest fakt, et noored miksitakse väikestesse gruppidesse ja nii leitud uute kaaslastega koostöös tegutsevad nad õpitubades, kus neid juhendavad oma ala tunnustatud meistrid.

Sel aastal said osalejad kätt proovida Mihkel Seedri (VAT Teatri dramaturg ja Drakadeemia vedaja) juhitud stseeni kirjutamise töötoas; Jaanika Tammaru (Musta Kasti näitleja ja lavastaja) õpetas nippe keha valitsemiseks laval; Tanel Saar (VAT Teatri näitleja ja lavastaja) tegi selgeks lavavõitluse olulisemad aspektid; Sylvia Köster (vabakutseline koreograaf) aitas noortel leida hingamise-hääle-kehakeele balanssi. Koos lavastati humoorikaid etüüde ja peeti maha suurejooneline teatriball. Nii mõnegi žüriiliikme üllatuseks valdasid teatrinoored perfektselt nii valsi- kui ka rumba- ja sambasamme. Laupäeval esitati kodus ettevalmistatud etendusi. Põnevust ja tundeküllaseid hetki jagus avasignatuurist kuni viimase etenduse viimase minutini.

Korraldajana on suur rõõm märkida, et iga aastaga muutuvad etendused sisukamaks ja küpsemaks. Eriti rõõmustavad uued, noorte enda juhendatud trupid, kes omaloominguga julgelt teiste ette astuvad. Trupp Kuu Rist Tartust Mattias Reinula näol pani saalis olijatel silmanurgad kipitama ülisiira ja südamliku etendusega „Vanaemale”. Treffneri gümnaasiumi trupp 11 naerutas publikut uskumatult sundimatu ja loova suhtumisega poeesiasse, KutiMuti Stuudio viis publiku rändama müstilistele unenäomaastikele. Iga etendus oli omanäoline ja põnev, nii et päevatäis teatrit ei lasknud ka õhtu viimastel etendustel pingel langeda.


Sylvia Köster: „Vägev on tunda seda ilu ja hoolt, mis õhkub südamega tehtust. See on see väärtuslik miski, mis mind sellel kooliteatrifestivalil kõige enam lummas!”

Margo Teder (VAT Teatri näitleja, lavastaja): „Noorte tegemised ja lavastused olid väga inspireerivad. Ja muidugi teie festivali atmosfäär ja noorte energia. On selge, et paljud noored saavad siit tuule tiibadesse, et jätkata teatris. Aga suur tähtsus on ka paljudele kuuluda sellisesse vahvasse seltskonda. Äge!”


AUHINNAD

Teenifest XVI žürii koosseisus Dmitri Harchenko, Margo Teder, Jaanika Tammaru, Sylvia Köster, Andres Popov ja Mihkel Seeder märkis festivalil ära järgmised etendused.

Tallinna 32. KK trupp Alturtšik ‒ äge püstollavastus.

Treffneri gümnaasiumi trupp 11 ‒ täispurjes professionaalsuse suunas.

Kuu Rist ‒ tundeline ja nüansirikas näitlejatöö (aasta lapselaps!).

KutiMuti Stuudio „Nii kasvamegi suureks” ‒ kiiksuga dokumentalistika auhind.

TLG Kruvikeeraja ‒ LEIDLIK koolituseksperiMENT.

Ab Absurdum ‒ südikalt sügavale südamesoppidesse sukeldumise eest.

Polygoni teatrikool ‒ veendunud fantaasiamängu eest.

KutiMuti Stuudio „Unenäost näkku”‒ teatraalsuse, tugeva tunnetuse ja tundmatusse viimise eest.

NÄITLEJAPREEMIAD

Näitlejapreemiad anti sel aastal eriti silma paistnud noortele:
Katariina Jette Sõerde ‒ KutiMuti Stuudio
Treffneri trupp 11 ‒ täiskoosseisus nelja liikmega
Mattias Reinula ‒ Kuu Rist
Katariina Kuusaru ‒ Polygoni Teatrikool


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!