Uus ja põnev keskaja elamuskeskus Kuressaares

6. apr. 2018 Argo Kirss - Kommenteeri artiklit

Põnevaid tegevuskohti leidub nii elamuskeskuses sees kui ka selle hoovis. Eriti kütkestab noori külastajaid tünnidest, rennidest, vesirattast ja pesupalidest moodustuv ainulaadne veemängu ala. Foto: Marju Kirss

 

Eelmisel suvel avati Kuressaares uus teemapark, keskaja elamuskeskus Archebald. See on üks isevärki koht linna peatänava ääres, kus ennastunustavalt aega veetes astuvad külastajad ajas mitusada aastat tagasi. Ja mis kõige tähtsam – väljapandut saab oma kätega proovida.

Keskuse peamaja on pea 200 aasta vanune käsitsi tahutud dolomiidist ehitatud laohoone, mis on säästvalt vanu lahendusi kasutades muudetud keskaegseks elamuskeskuseks. Ruume on hoones palju. Relvade ja turviste saalis on vaatamiseks ning proovimiseks välja pandud kiivreid, mõõku, rõngasturviseid ja muud vaprate rüütlite varustust. Keskaegse piinakambri hämaruses ootab külastajaid 20 piinariista, mis kõik on töökorras ja millest mõnda saab juhendajate abiga ka oma nahal proovida. Piinakambri kohal asub meistrikoda, kus soovijad saavad keskuse juhendajate õpetuste järgi valmistada endale ilusa ja ajastukohase meene – meeldivalt lõhnava mesilasvahast küünla.

Teisel korrusel on peosaalis vaatamiseks ja proovimiseks väljas keskaegsed rõivad: peakatted, tuunikad, kleidid. Siin, nagu ka relvade saalis, on pildistamine pea kohustuslik. Selles ruumis asub ka osa keskuse osavus- ja nuputamismängudest, mida on hoovis olevatega kokku kümmekond. 

Tegevuskohti on ka elamuskeskuse hoovis. Vibu- ja ammutiirus on võimalus silma teravust ja käe kindlust proovida ning võistulaskmist korraldada. Samuti on siin pehmete mõõkade võitlusareen, kus saab turvalist võitlust proovida, ning küülikute aed, kus porgandit ja silitusi ootavad keskuse vahvad neljajalgsed. 

Veel on hoovis vana töötava rataskaevu kõrval ainulaadne veemängu ala. Tünnid, rennid, vesiratas ja pesupalid moodustavad põneva süsteemi, mis eelmisel suvel kütkestas keskuse nooremaid külastajaid jäägitult. Hoovi taganurgas asuvas sepikojas saab vermida endale mündi, milleks on hertsog Magnuse veeringu koopia. Magnuse veeringuid vermiti Kuressaares aastal 1564. Vibutiiru kõrval ootavad proovimist suuremad ja väiksemad kiviheitemasinad. Välja on pandud ka tolleaegseid puutöövahendeid, mis muuhulgas näitavad, et ka ilma elektrimootorita saab tööle panna nii puuri kui ka treipingi. Külalisi võtavad vastu ja kõige kohta jagavad selgitusi keskaegsetes rõivastes majordoomused.

Et tegu on põneva ja vaatamisväärse kohaga, sellest annavad tunnistust arvukad kiidusõnad meie külalisteraamatus. Neist kõige ilusam: „Ma sooviksin siia elama jääda!” Keskuse tegevust on selle lühikese tegutsemisaja jooksul tunnustanud muinsuskaitseamet tänukirjaga „Pärandi tutvustaja” ning Kuressaare linn, kes nimetas keskaja elamuskeskuse Kuressaare 2017. aasta kultuuriteoks.

Keskus on avatud suvel iga päev kella 11–17. Muul ajal alates kümnest inimesest vastavalt kokkuleppele. Grupid saavad keskusesse tellida ka toitlustuse – uhkete pikkade laudade taga ajastutruudes savinõudes serveeritud söök annab meeldiva võimaluse kahe tunni jooksul kogunenud emotsioone vahetada.

Tule koos pere või klassikaaslaste ja sõpradega Kuressaarde keskaja elamuskeskusesse Archebald (Garnisoni 24), kus ootavad põnevad ja õpetlikud keskaja tegevused!

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!