Tegus Tiina tembutab taoliste tähtedega teoseid tehes

6. sept. 2019 Sirje Pärismaa toimetaja - 1 Kommentaar
Tiina Kilkson. Foto: Annika Erik

Lastekirjanik Tiina Kilkson on kolmeteistkümne aasta jooksul välja andnud üksteist raamatut, kus kõik sõnad algavad ühe algustähega. Ühetähejuttudega pürib Tiina Kilkson ka Guinnessi rekordiraamatusse.

Kuidas tuli teil mõte hakata tegema ühetäheraamatuid?

See idee tuli 1992. aastal Gustav Adolfi gümnaasiumis õppides, kui meie õpetaja Ülle Salumäe rääkis, et eesti keeles saab kirjutada ühe ja sama tähega jutte, ja soovitas meil proovida. Tegimegi tunnis harjutuse, mina kirjutasin t-tähega viis lauset. Mõtlesin, et kui saan suureks, kirjutan raamatu. Ei tulnud ühte raamatut, vaid üksteist!

Milline raamat oli kõige esimene?

Esimene oli 2006. aastal „Pisikese Peetri pikk pühapäev“. Minu väiksed raamatud on kõik 24-leheküljelised.

Tänavu ilmunud kogumik „Ühetähejutud“ on kõvas köites, 128 lehekülge ja sisaldab viis varem ilmunud raamatut: „Siilipere sünnipäev“, „Pisikese Peetri pannkoogipiknik“, „Rebasepere reis Rootsi“, „Talv toonekure talus“ ja „Karupojad kevadet kaemas“.

Kogumikus olevad jutud algavad s-, p-, k-, r- ja t-tähega, need on kõige problemaatilisemad tähed logopeedide vaatevinklist. Iga jutu järel on ka logopeedi kirjutatud metoodilised soovitused.

Pildid on ilusad ja rõõmsad, kutsuvad lugema, need on joonistanud Nõmme kultuurikeskuse kunstiõpetaja Kaja Hiiemaa. Lasteraamatu puhul on pildid pool võlu.

Millise tähega oli kõige raskem raamatut teha?

M-tähega, raamatu pealkiri on „Mõnus metsapere“.

Kuidas teile tundub, kas hääldusprobleemidega lapsi tuleb kogu aeg juurde?

Käin palju laatadel müümas, kohtun igasuguste inimestega. Paljud täiskasvanud ütlevad, et neil endalgi on hääldusprobleemid, mis on jäänud lapsepõlves lahendamata. Olen ise lapsepõlves r-i pärast logopeedi juures käinud.

Paljud vanemad ostavad raamatuid oma lastele, kel hääldusega probleeme. Soovitav on raamat võtta logopeedi juurde kaasa ja teha koos harjutusi, et õpiks õigesti hääldama. Pärast saab kodus harjutusi iseseisvalt edasi teha.

Raamatuid ostavad ka algklassiõpetajad, raamatukogud.

Raamatus on suured trükitähed, et ka koolieelikud saaksid lugeda.

Algkooli lõpuklassides saaksid lapsed proovida raamatu põhjal juba teha keelemänge ja kirjutada ise ühetähejutte.

Aga kui täiskasvanu tunneb, et vajab abi?

Häälikuseadeks sobib see väga hästi kõigile.

Kuidas oma sõnavara arendate?

Proovin tavaliselt teksti peast teha, sõnaraamatut kasutan väga harva. Kontrollin sealt vahel vaid mõne sõna õigekirja. Vaatan, kuidas teema jooksma hakkab, kuidas sisu arendada, et jutt oleks lõbus, hariv, kaasakiskuv ja laste jaoks põnev.

„Sipelgad söövad stiilselt sidruniga soolalõhet. Seapõrsad seevastu songivad sõrgadega sousti sees, sikutavad supist sibulapealseid.“ „Soust“ ja „sonkima“ – osa lapsi ei teagi enam, mida need sõnad tähendavad.

Üks mu eesmärke ongi laste sõnavara arendada. Raamatul on ju palju funktsioone. Kui 2006. aastal hakkasin kirjutama, mõtlesin, et teen ilukirjandust. 2013. aastal tuli esimene logopeedi kirjutatud lisaga raamat. Kõik tähed pole problemaatilised, siis logopeedi selgitusi pole. Näiteks m-täht pole.

Mis teil praegu käsil on?

Praegu on käsil n-täht. Jõuludeks tahaksin välja anda veel „Karupoiste kihlused“, see on teine k-tähe raamat. T-tähega on juba kolm raamatut.

Jaanuaris ilmus „Teeme turismitalu“ – see raamat õpetab lastele turundusmõisteid. Tekst on ilukirjanduslik, lõbus, lastepärane, hariv, raamatu lõpus on oskussõnastik, terminid lastepäraselt ära seletatud. Ja nagu ikka, on veel ka logopeedi õpetused.

Täpitähtedega mul veel raamatuid pole, aga on saadetud vihjeid, et võiks teha. Tervet raamatut on muidugi raske kokku saada.

Algatasin 2013. aastal koos haridus- ja teadusministeeriumiga „Sõnavigurite“ võistluse, kus lapsed kirjutasid ühetähejutte, ka täpitähtedega.

Tahaks teha audioraamatuid ja välja anda ka matemaatika lauamängu, pusle stiilis. Kuid selleks on vaja 1600 eurot ja seda raha mul veel pole.

Olen hästi loov inimene, mõtteid on palju. Tallinna ülikoolis oli meil ühe õppeainena loovuse arendamine ja sellest oli suur abi.

Annate ise oma raamatuid välja, kirjastust polegi. Kuidas hakkama saate?

Algul kasutasin kirjastusi, aga viimased raamatud olen lasknud Tallinna raamatutrükikojas ise trükkida. Kujundaja on nende poolt, kunstniku otsin ise. Ema on sponsoreerinud, maksan talle jõudumööda tagasi.

Ema tegi ka esikaane kujunduse „Ühetähejuttudele“ ja sinine kuldsete tähtedega tekstiilist kaas on tema mõte.

Olen sündinud automaatikute peres, olen ainus loovinimene. Vanematel oli hea meel, et leidsin endale meelepärase tegevuse.

Tänavu 2. aprillil tegin oma firma OÜ Ühetähejutud. 2. aprillil on ka lastekirjanike päev. Tore kokkusattumus ja hea enne.

Kas käite ka lastele esinemas?

Mind saab kutsuda lasteaeda ja kooli esinema, olen mitmes kohas käinud. Suurim elamus oli käia oma kunagises lasteaias. Olen käinud kirjanikuna ka Tallinna ühisgümnaasiumis (endine Tallinna 20. keskkool), kus õppisin esimeses klassis.

Mulle meeldib käia laatadel oma raamatuid müümas. Kõige ekstreemsem kogemus oli vabaõhumuuseumi jõululaadal, kui oli pime ja jääkülm kamber, olime küünlavalgel. Ei saanud autogrammigi anda, käsi oli nii külm.

Enamasti käin laatadel ikka sooja ilmaga. Inimesed tulevad rääkima ja muljeid vahetama. Väga positiivne tagasiside. Otsesuhtlus kirjanikuga annab palju juurde, see on mul hea turundusnipp.

Naudin seda, et saan oma kätetööd müüa ja panustada eesti kultuuri.

Olete saanud tänukirju ka kroonitud peadelt.

Olen internetist leidnud aadressid ja saatnud oma raamatuid kuningannadele ja printsessidele ning printsidele Taani, Rootsi, Norrasse, Hollandisse, Suurbritanniasse. Olen kirjutanud juurde viisaka kaaskirja ja pannud oma pildi ja visiitkaardi ning saanud vastu tänukirjad. Ka Eesti presidentidele Toomas Hendrik Ilvesele ja Kersti Kaljulaidile olen saatnud oma raamatud ja saanud neilt tänukirjad.

Hiljuti esitasin oma raamatu Guinnessi rekordite raamatusse kandideerimiseks.


Tiina Kilkson

Sündinud 11. märtsil 1980 Tallinnas.

Haridustee

  • GAG, 1998.
  • Akadeemia Nord, psühholoogia bakalaureusekraad 2007.
  • TLÜ, kommunikatsioonijuhtimise magistrikraad, 2014.

Ilmunud 11 raamatut, teinud kaastööd ajalehtedele ja ajakirjadele.


Müügile on jõudnud uus ja põnev alliteratsiooni stiilis lasteraamat „Ühetähejutud“

Tekst lastekirjanik Tiina Kilksonilt

„Ühetähejutud“ on rõõmsate värviliste piltidega raamat lastele, mis õpetab õigesti hääldama p-, t-, k-, r- ja s-häälikut ja kõik sõnad raamatus algavad just nende tähtedega. Raamatu autor on Tiina Kilkson. Logopeedid Anu Vaher ja Hannela Lind on kirjutanud raamatule metoodilised juhiseid, kuidas raamatut häälduse parandamiseks kasutada. Raamat on trükitud Tallinna Raamatutrükikojas. Pildid on joonistanud Kaja Hiiemaa. Kunstnik Kaja Hiiemaa joonistatud pildid on väga rõõmsates toonides ja armsad ning kohe kutsuvad lapsi lugema. Paljud inimesed kiidavad just raamatu pilte. Raamat on kõvade kaantega ja 128 lehekülge paks. „Ühetähejutud“ on pühendatud käimasolevale eesti keele aastale. Sellel raamatul on viis osa. „Karupojad kevadet kaemas“, „Pisikese Peetri pikk pühapäev“, „Rebasepere reis Rootsi“, „Siilipere sünnipäev“ ja „Talv Toonekure talus“. Raamatu kõik osad on müügil ka eraldi raamatuna.

„Ühetähejutud“ on kasulik raamat ja see võiks olemas olla igal Eesti haridusasutusel. Lõbusate lugude abil saab õppida eesti keele õiget hääldust ja see teeb lastel õige häälduse õppimise põnevaks ja kaasakiskuvaks. Teaduslikult nimetatakse seda stiili alliteratsiooniks.

Kogumik „Ühetähejutud“ on aastatepikkuse töö tulemus ja seda raamatut saavad väga hästi kasutada nii lasteaiad oma töös, algklassiõpetajad kui ka lapsevanemad, kes väärtustavad eesti keelt.

Haridusasutused saavad lastekirjanik Tiina Kilksonit ka külla kutsuda. Kirjanik Tiina Kilksonil on esinemiskogemust juba aastaid. Lähemalt saab infot, kirjutades tiina.kilkson@mail.ee või helistades 5862 6877.

Lapsed ja haridustöötajad on alati lastekirjanik Tiina Kilksoni esinemisega väga rahule jäänud.

Raamatut saab tellida üle Eesti ja maksab koos saatmisega see vaid 25 eurot. Välismaale tellides lisandub saatmiskulu.

Üks hea ja kasulik raamat kulub alati ära!


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tegus Tiina tembutab taoliste tähtedega teoseid tehes”

  1. Toomas Panker ütleb:

    Tiina, sa oled väga tubli, et mõtled eesti laste korrektsele rääkimisele ja su raamatud on nii nupukalt kirjutatud, et igal sõnal ja tegevusel on tingimata ka seos!!!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!