Avatud on näitus Eesti koolihariduse kujunemisloost

8. okt. 2019 Tallinna Linnamuuseum - Kommenteeri artiklit

Tallinna linnamuuseumis on alates 8. oktoobrist avatud näitus Eesti koolihariduse algusest ja kujunemisloost Tallinna toomkoolis kaheksa sajandi jooksul.

Tänavu möödub 700 aastat Tallinna toomkooli esmamainimisest. Seda tähistab Tallinna linnamuuseumi ja Tallinna toomkooli ühisnäitus „Tallinna Toomkool – Eestimaa hariduse nurgakivi,“ mis heidab toomkooli loo kaudu pilgu Eestimaa hariduse varasematesse kihistustesse. Toomkooli näol on tegemist vanima tegutseva kooliga Eestis ning ühe vanemaga Läänemere ääres.

Näitus toomkoolist haakub vahetult Tallinn 800 näitustega linnamuuseumis ja Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis, mis tutvustavad Tallinna asutamisaega 13. sajandil.
Eesti vanim tegutsev kool alustas oma tööd ilmselt juba 13. sajandi keskpaigas. Esimene kirjalik allikas koolist pärineb 3. jaanuarist 1319, mil Taani kuningas Erik VI Menved lubas toomkapiitlile koolipidamise ainuõiguse Tallinnas. Keskaegsest ladinakeelsest katedraalikoolist sai Rootsi ajal algharidust andev kool, hiljem saksakeelne aadliakadeemia ja gümnaasium. Kooli õpilaste hulgas oli aadlike ja vaimulike, aga ka linna kaupmeeste ja haritlaste lapsi: saksa, rootsi, soome, vene, samuti eesti päritolu õpilasi. Nende seast võrsus kogu maailmas tuntud teadlasi, maadeavastajaid ja poliitikategelasi, eelkõige aga Eestimaa elu edendajaid: näiteks loodusteadlane Karl Ernst von Baer, admiral Adam Johann von Krusenstern, majandusteadlane Ragnar Nurkse ning ajaloolane ja Tallinna linnaarhivaar Paul Johansen. Nende ja paljude teiste akadeemiline haridustee algas Tallinna Toomkoolis, mis oli noortele inimestele hüppelauaks õpingute jätkamiseks Tartu ülikoolis või mujal Euroopa ja maailma ülikoolides.

Vaatamata lühematele või pikematele pausidele on toomkool ikka ja uuesti elule ärganud ning avati 2011 taas kristliku erakoolina. Näituse konsultant, toomkooli ühiskonnaõpetuse õpetaja ja kolleegiumi liige Riivo Sinijärv rõhutab toomkooli ajaloolise rolli kõrval ka selle tähendust ajatute väärtuste hoidmisel: „Tänapäeva seisukohalt näen toomkooli tähtsust eelkõige hariduse eetilise aluspõhja edasikandjana.“
Esimest korda ajaloos ei ole toomkool vaid poeglaste õppeasutus ja kooli õppekeeleks on eesti keel. Praegu õpib koolis 236 õpilast, mis on rohkem kui kunagi varem ajaloos www.tallinnatoomkool.ee.

Toomkooli juubeliaastat tähistatakse kogu 2019. aasta vältel. 11. oktoobril toimub Tallinna piiskoplikus toomkirikus ja Eesti kristliku nelipühi kiriku saalis (Toompea t 3, Tallinn) kooli juubelile pühendatud ajalookonverents „Kool ja kirik käsikäes – Toomkool 700“.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!