Esmakordselt toimuv riigikaitse ainevõistlus lõimib teadmisi

19. märts 2021 Liis Vahe Tartu ülikooli teaduskooli kommunikatsiooni ja turunduse spetsialist - Kommenteeri artiklit

Alates 22. märtsist saavad kõik gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilased registreeruda esmakordselt toimuvale riigikaitse ainevõistlusele „Hakk“. Võistlus võimaldab õpilastel kasvatada huvi kaitsevaldkonna vastu, luua seoseid riigikaitse ning teiste õppeainete vahel ning mõista oma rolli selles.

„Hakk“ on üleriigiline võistlus, mis toimub Tartu ülikooli teaduskooli ja kaitseministeeriumi koostöös sel aastal esmakordselt. Tartu ülikooli teaduskooli direktori kohusetäitja Marek Järviku sõnul on võistluse eesmärk mitmetahuline. „Soovime motiveerida õpilasi omandama süvendatud teoreetilisi teadmisi riigikaitse valdkonnas ja märkama riigikaitseõpetuse seoseid teiste õppeainetega, nagu matemaatika, füüsika, ajalugu, geograafia ja ühiskonnaõpetus,“ märkis ta.

Järvik lisas, et võistlus võimaldab oma teadmised proovile panna ka neil õpilastel, kes n-ö traditsioonilistel võistlustel, nagu matemaatika, bioloogia või informaatika, osaleda ei soovi, ent on valmis loovalt lõimima eri õppeainetes kogutud teadmisi. „Riigikaitse on lõpuks aineülene tugevalt loogikal põhinev valdkond,” ütles ta. 

Kaitseministeeriumi haridusnõunik Reelika Semjonov märkis, et lisaks enda teadmiste proovile panemisele püütakse luua ettekujutus sellest, kuidas riigikaitse n-ö käib. „Väide, justkui seisneks riigikaitse vaid relva oskuslikus käsitsemises ja kontrollpostil linnulaulu kuulamises, on selge müüt. Kaitsevaldkond vajab üha enam analüüsivõime ja kriitilise mõtlemisega, iseseisva tööoskuse ning loova mõtlemisega inimesi,“ märkis Semjonov.

Semjonovi sõnul just neid omadusi uue võistlusega õpilastes arendada püütaksegi, sest Eesti-suguses väikeriigis on riigikaitse kogu rahva kanda, alustades noormeestele kohustuslikust ajateenistusest kuni tahteni oma riiki kaitsta. „Võistlus aitab ka kaitseväekohustusega noormeestel ning vabatahtlikult kaitseväekohustust võtta soovivatel neiudel valmistuda eesolevaks ajateenistuseks,“ ütles Semjonov.

Teaduskooli direktori kohusetäitja Järviku sõnul aitab võistlus motiveerida ka õpetajaid. „Võistlusel osalemine võimaldab võrrelda õpilaste teadmiste taset, mis omakorda võiks anda õpetajatele tahet innustada noori süvendatult riigikatseteadmisi omandama,“ ütles ta. Järvik lisas, et laste kaudu saavad mõjutuse ka lapsevanemad, mis lubab arvata, et „Haki“ mõju jõuab koolist märksa kaugemale ühiskonda.

Küsimusele, miks on võistluse nimi just „Hakk“, vastas Järvik , et julge ja mitmekülgse linnuna seostus hakk koheselt riigikaitsega. „Hakk on väga intelligente ja tugeva kaitsetahtega lind, mis iseloomustab võistluse ühe korraldaja, kaitseministeeriumi väärtusi,“ ütles Järvik. HAKK on ka sõnade „haritus“, „asjatundlikkus“, „kodanikuteadlikkus“ ja „kaitsetahe“ esitähtedest moodustunud akronüüm. „Kõik need sõnad peegeldavad võistluse olemust,“ lisas Järvik.

Järviku sõnul aitab võistlus mitmekesistada TÜ teaduskooli ainevõistluste valikut. „Populaarsuse tõttu õpilaste seas väärib riigikaitseõpetus omaette võistlust,” märkis Järvik.

Semjonovi sõnul on riigikaitseõpetust õpetavate koolide arv aastate jooksul järjepidevalt kasvanud. „Riigikaitseteemasid hakati üldhariduskoolides käsitlema 1990-ndatel paljuski tänu entusiastidest õpetajatele. Praeguseks õpetatakse kaitseministeeriumi toetusel riigikaitset valikainena 131 gümnaasiumis ja 17 kutseõppeasutuses,“ lausus ta.

Semjonovi sõnul on riigikaitsevõistlus katseprojekt ning suure huvi korral võiks tulevikus korraldada ka riigikaitse olümpiaadi.

„Eestis korraldatakse praegu olümpiaade 27 õppeaines. Käesolev võistlus näitab, kas nende sekka võiks tulevikus kuuluda ka riigikaitseõpetus,“ lisas Järvik.


Oluline info õpetajale ja õpilasele

  • 22. märtsil algab registreerimine üleriigilisele riigikaitsevõistlusele „Hakk“. Registreeruda saab 5. aprilli südaööni võistluse lehel. Oodatud on eeskätt õpilased, kes on läbinud riigikaitseõpetuse valikaine, kuid registreerimine on avatud kõigile õpilastele.
  • 7. aprillil toimub võistlus 45-minutise veebipõhise testina Tartu ülikooli
    Moodle’i keskkonnas. Ülesannete lahendamise kellaaja ja koha saab iga õpilane ise valida, see peab jääma vahemikku kl 9.00–21.00.
  • Paremusjärjestus selgitatakse välja gümnaasiumiõpilaste ja kutsekooliõpilaste arvestuses. Silmapaistvamaid hakke ehk võistluse parimaid ootavad väärilised auhinnad.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!